Witam ponownie!
Mam wielki problem - byłem na Windows 7 i instalowałem sobie program Nokia Belle SDK 1.0. Nagle komp strasznie zwolnił, nie dało się nic zrobić. Wyłączyłem go fizycznym wyłącznikiem i uruchomiłem z kolei KDE neon (mam go w Dual Boot). Uruchamiał się z dziesięć minut, i to samo - nie dało się korzystać. Uruchomiłem z kolei Lubuntu z pendrive - to samo, lecz w ogóle się nie uruchomił. Co może być przyczyną?! BIOS działa, bootloader działa…
Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc!
Logów nie mogę dać, bo z systemu nie da się korzystać…
To zrób całkowity format.
Z poziomu czego? Żadnego systemu nie uruchomię, bo:
- Uruchamiają się 20 minut
- Są tak wolne, że nie da się z żadnego korzystać
No chyba że z np. GParted na pendrive. Ale nawet systemy uruchomione z pendrive są nie do użytku
W przypadku problemów z hardwarem nic nie pomogę.
Myślicie, że update biosa coś pomoże?
Albo reinstalowanie całego biosa
Tak, zapewni Ci rozrywkę i sposobność do nauki.
Jeżeli natomiast chcesz zrobić cos z komputerem, to wykorzystasz posiadane Live CD i sprawdzisz z jego poziomu ewentualne fizyczne uszkodzenia dysku twardego czy zawirusowanie, jeżeli zas nie posiadasz, to możesz odwiedzić pana Zenka, osiedlową złota rączkę od komputerów.
Spróbuję zrobić to GParted’em. Uruchamia się od 15 minut
Animacja startowa Windowsa idzie tak, jakby Windows był zainstalowany w pralce
Może awaria RAM-u…, jak się da to może trzeba zacząć od wyjęcia jego, przeczyszczenia i memtest.
Właśnie zapuściłem. Na dwóch kościach się zwiesił, na jednej jedzie dalej. Poczekam na wyniki
Niby powinny być 2 przebiegi bez błędów.
Jak będą sprawne to sprawdź inną kombinacje osadzenia w bankach jak masz 4 sloty (przy 2 to raczej kaszana jak się uszkodził bank).
jak wszystko jest ultra powolne niezależnie od systemu, to zazwyczaj znaczy że jest źle chłodzone i firmware wszystko spowalnia
Nie wiem, na razie testuję pierwszą, od trzech godzin się robi, już ma trzy Pass i zero Error . Potestuję jeszcze z drugą kością i w innym slocie (mam 2).
@WunderWungiel nie zrobi formatu bo może ma system nie feer
No raczej nie żaden “nie fair play” (czytaj z witaminką/piracki).
Może przypadkiem instalacja “Nokia Belle SDK” zbiegła się z awarią chłodzenia/podzespołów.
Tak jest! Po zakończeniu memTesta i uruchomieniu systemu z jedną kością RAM wszystko gra!