Komputer napotkał problem i należy go uruchomić ponownie - BlueScreen - DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL & REFERENCE_BY_POINTER

a co miałeś dokładnie na myśli pisząc “błąd systemu”? Co mogło się wydarzyć? Źle zainstalowany windows?

Bałagan w sterownikach, może źle zainstalowany Windows razem ze sterownikami.
Spróbuj zainstalować system ponownie tylko z tą różnicą że najpierw zainstalujesz sterowniki i aktualizacje z Windows Update, a potem ręcznie ze strony lenovo.

Jeśli to nie pomoże, przykro mi. Serwis Lenovo…

Ale ja podobnie zrobiłem tym razem:

1. Sterowniki automatycznie
  2. Windows Update
  3. Manualnie - dziś

Właśnie źle… Po zainstalowaniu systemu.

1. Windows Update
  2. instalacja sterowników

Nie sądziłem że na to trzeba az tak zwracac uwagę. Czy ktos tego pilnuje aż tak co pierwsze? Zyjemy w XXI wieku…
W każdym razie Dzięki
Potestuję, pozyjemy i może zdobęde siłe na kolejny format…
Pozdrawiam

Edit - Bluescreen z problemem nr 1 znów zaatakował. Wgranie więc wszystkich sterów manualnie nie pomogło

Krzysztoft1: Co mam dokładnie zrobić?

Niby po co miałby się zajmować świeżym systemem @iJuliusz ? Tam nie ma żadnych infekcji, tylko błąd sterowników, albo niesprawny element komputera.
Nie zawracaj mu gitary bzdurami, bo i tak ma co robić.

Autor tematu już by 5 razy przeinstalował system gdyby to zrobił na początku…

1 polubienie

System nie jest świeży, tam jest bałagan…
Kolega przyznał się, że używa cracka i pewnie to on jest winien (być może konflikt sterowników)…

No to tym bardziej niech instaluje świeży i nie zajmuje czasu innym przez swoje piractwo.
Nie pochwala się takich rzeczy na tym forum.

Niech się zgłosi do autora cracka o pomoc w rozwiązaniu problemu spowodowanego jego działaniem :joy:

Ok - nie chcę zawracać głowy jeśli to problem. Odinstaluje jeszcze kilka podejrzanych aplikacji i jesli to nie pomoże instaluje po raz kolejny oryginał Home zamiast Pro

Dobra decyzja… Zainstaluj oryginalny…

Potestowałem na czystym sformatowanym PODKREŚLAM ORYGINALNYM SYSTEMIE WINDOWS 10 HOME i instalując aplikację po aplikacji trafiłem na winowajcę.

Był nim program antywirusowy https://www.dobreprogramy.pl/Panda-Dome,Program,Windows,57976.html wersja 20.00.00 zainstalowana wg ustawień producenta. (Ściągnięty oczywiście stąd!)

Uważajcie na nią - bluescreeny śmierci pojawiają się 3 razy za dnia!

Wbudowany antywirus Windows Defender jest całkiem nie najgorszy, proponuję na przyszłość pozostać przy nim.

1 polubienie

Wiem, próbowałem sie przekonać - nawet pisałem tutaj o tym, ale po doświadczeniach z defenderem w Win7 wolałem nie ryzykować więc jakiś darmowy dorzuciłem na wszelki wypadek… i bęc.

Defender Visty i 7 to nie ten sam co z 10, tam odpowiednikiem była ręczna instalacja Microsoft Security Essentials.

To nie był defender to było zło :smiley:

Już była o tym dyskusja, nie zawsze są na stronie producenta a już na pewno nie najnowsze.

Modowanych jako nowsze pewnie nikt normalny nie poleci jak nie próbujesz na siłę wskrzeszać Windows 7.

Wytłumaczę ci łopatą. Pisząc, że najnowsze sterowniki do laptopa (na przykład) znajdzie na stronie producenta mam na myśli to, że znajdzie tam najnowsze sterowniki do tego konkretnego modelu laptopa. Co nie znaczy, że szukając sterowników na stronie producenta podzespołów nie znajdzie nowszych sterowników do karty graficznej. Znajdzie. Ale najnowsze sterowniki do konkretnego modelu laptopa są TYLKO na stronie producenta tego laptopa. Bo tylko producent wydaje sterowniki do swojego laptopa. Nikt inny.
Znaj różnicę między sterownikami do całego urządzenia jakim jest laptop (tutaj wydaje je producent laptopa) i sterownikami do poszczególnych podzespołów z których składa się ten laptop (tutaj sterowniki wydaje producent podzespołów).

Przykładowo. Sterowniki do mojego laptopa od producenta:
To są najnowsze sterowniki od producenta do mojego lapka. Grafika datowana jest na 2019 rok

Czy znajdę nowsze sterowniki szukając ich nie u producenta laptopa tylko u producentów którzy dostarczyli poszczególne elementy z których składa się mój laptop?
Tak. Bo na stornie producenta karty graficznej AMD jest wersja sterowników z maja 2020. To są nowsze sterowniki. Mogę je zainstalować (i nawet mam je zainstalowane).

https://www.amd.com/en/support/apu/amd-ryzen-processors/amd-ryzen-5-mobile-processors-radeon-vega-graphics/amd-ryzen-5-2

Jednak oficjalne sterowniki to te od ASUSA i najnowsze sterowniki oficjalnie datowane są na rok 2019.

No teraz pojechałeś po bandzie. Zacznijmy może od początku. Taki przykładowy producent laptopów Asus tak naprawdę wcale nie jest jego producentem tylko “składaczem”. Do laptopa wyprodukował może samą gołą płytę główną i plastikową obudowę. Całą resztę wyprodukowali inni. Asus nie pisze żadnych własnych sterowników - wszystkie pochodzą od producenta podzespołu, który wymaga takowego do swojej pracy. Asus co najwyżej zmienił wpisy (raczej opisy-nazwy) w pliku konfiguracyjnym INF, dodał własny instalator i może własne kolorowe logo. Rdzeń sterownika - plik *.sys pozostał niezmieniony i to z wpisem oryginalnego właściciela. Poniżej masz przykład - laptop Dell i sterownik Della do karty dźwiękowej “Della”.
2020-06-06_190828