Dzień dobry,
Nie startuje mi PC, jak odpinam pamięć RAM to komputer piszczy, że brak pamięci i dioda ram się świeci, ale jak ją podpinam to komputer nie bootuje i w pętli startuje tak jak w tym video poniżej. Jakieś pomysły co może być nie tak?
- zresetuj bios - jeśli po tym nie ruszy, to :
a) uszkodzona kość pamięci
lub
b) coś innego powoduje zwarcie (poodpinaj wszystkie zbędne peryferia od płyty głównej
PS. Swoją drogą nie wiedziałem że Gigabyte wycofał się ze stosowania panelu diagnostycznego, za to ładują jakieś badziewie z ledami …
We wcześniejszej był fajny panel i wszystko było napisane, tutaj niestety nie . Czy problemem może być nie podpięty prawie w ogóle F_Panel? Początkowo myślałem, że to z tym jest coś nie tak i zostawiłem podpięty tylko speaker I power switch. Baterię wyciągnąłem nawet, pamięć parę razy przekladalem I nic. Myślałem też, że może wersja biosu, ale nawet nie mogę w bios wejść
P. S. Czy to może być problem z nie aktualną wersją Biosu?
Nie - ponieważ jak rozumiem komputer już w tej konfiguracji działał.
Ale … powinieneś mieć tam DualBIOS - zajrzyj do instrukcji i przestaw BIOS na zapasowy.
nie, komputer uruchamiam poraz pierwszy. Poszukam, ale jestem prawie pewien, że BIOS nie jest aktualny, myślę, że nie udało im się zaaktualizować biosu na płycie głównej w tak krótkim czasie. Przeglądam instrukcję teraz i nie widzę nic na temat dualBIOS, a czy mogę zainstalować BIOS bez procesora?
Podaj dokładną specyfikację komputera.
Płyta główna jak w temacie, procek też, zasilacz 700, pamięć ram DDR4 hyperx czarny Kingston 2666mHz. Kompatybilny, wszystko nowe. Jestem prawie pewien, że to nie aktualny BIOS po dłuższym researchu to jedyne co może być nie tak. Płyta główna nie ma w flas plus więc nie odpale jej bez procka. Zastanawiam się bardziej gdzie mogę w Krakowie dorwać jakiś procesor kompatybilny z tą płytą w starszych wersjach biosu na chwilę , albo nie za miliony monet zaktualizować BIOS