Komputer nie bootuje w ogóle z żadnego dysku USB

Witam,

Zamierzałem usunąć partycję z Ubuntu 9.10 (sprawił mi wiele kłopotów i ta dystrybucja nie przypadła mi do gustu) i zainstalować Mandrivę One 2010.0. Pobrałem program GParted, niestety, ponieważ nie mam żadnych czystych płyt CD/DVD postanowiłem wybootować program z USB. Zastosowałem się do instrukcji podanych na stronie producenta i…nie bootuje! Próbowałem w ten sam sposób wybootować Mandrivę 2010 (nie-moge-zainstalowac-mandrivy-linux-pendrive-t380833.html) na różne sposoby (UltraISO, Unetbotin, ręczne kopiowanie plików), ale również nieudane. Po prostu jakby BIOS nie wykrywał kompletnie pendrive’a (lub jego bootloader’a), włącznie nawet z SysLinuksem.

Czy być może jest potrzebna aktualizacja BIOS’a? Wolałbym nie, bo nie lubię podejmować ryzykownych operacji z systemem BIOS. A może trzeba coś zmienić w BIOS’ie?

BIOS: Award

Płyta główna: Gigabyte GA-G31M-ES2C

Reszta w podpisie (chodzi o konfigurację). Proszę o pomoc!

1. Wykrywa ci pendriva podczas włonczenia komputera ???

2. Ustawiłes w biosie żeby ni najpierw startował USB ???

A w ogóle sformatowałeś pena tak żeby był bootowalny?

1. BIOS wykrywa pendrive’a, bo widać coś takiego typu “Detected Device: Sandisk U3 Contour USB”

2. Ustawiony jest BIOS, żeby startował z pendrive’a. Jednak mam do wyboru takie opcje: USB-HDD, USB-FDD i USB-ZIP. Co mam w takim razie wybrać?

3. Formatowałem już na różne sposoby, żeby był bootowalny (HP USB Format Tool, narzędzie systemowe), jednak nic :frowning:

Sprawa rozwiązana. Dziękuję z góry za pomoc. W BIOS’ie wybrałem opcję Hard Disk -> USB Disk SanDisk Cruzer U3 Flash Drive i poszło.

Do zamknięcia.

Mam problem z tym samym na płycie GA970A UD3 mógłby mi ktoś powiedzieć jak w bios wskazać pendrive jako dysk twardy, żeby ruszył boot z pendrive?

Opcje w botowaniu mam usb-fdd/cd/zip i hdd ale na zadnym nie chce ruszyć :confused: