Komputer nie chce sie uruchomić


(Dendixdendi) #1

Witam, wczoraj dostalem komputer od wujka i postanowilem go wyczyscic bo nie byl kilka miesiecy odpalany i nagromadzilo sie troche kurzu. Wiec odkrecilem obudowe wszystko od plyty odłączyłem wyczyscilem i postanowilem go zlozyc, kiedy juz go zlozylem komputer nie chce sie odpalic. Dodam, że w komputerze nie ma tego glosniczka(buzzera).

plyta glowna: msi 760GA-P43 (FX)

procesor:amd

karta graficzna: GeForce GT640
zasilacz: SilentLine520W


(sensu) #2

Wujek wiedział co dać.


(mrFreeze) #3

Czy przed czyszczeniem działał? Nie chce się włączyć w ogóle nic nie reaguje czy np. czarny ekran? Na pewno wszystko dobrze podłączyłeś? Może wrzuć foty z wnętrza “budy”


(Dendixdendi) #4

tak wyglada moje podlaczenie (chyba wszystko dobrze) komputer nie reaguje, kompletnie nic

15748859_962648013837132_1283635262_o.jpg

15749153_962647960503804_1033824978_o.jpg

15778518_962647703837163_205987254_o.jpg


(mrFreeze) #5

Czy 20-24pin dobrze dopchnięte tak samo 4pin? Ruszałeś power sw te wtyczki od obudowy? Na pewno dobrze je podłączyłeś?


(Dendixdendi) #6

tak wszystko jest dobrze podlaczone nawet bez tych pinow power sw reset sw probowalem wlaczyc (laczylem piny srubokretem) i dalej zero reakcji


(mrFreeze) #7

Więc prawdopodobnie padł zasilacz od niego bym zaczął jak masz inny na podmianę to spróbuj podłączyć. Wiesz, że na zasilaczy jest przełącznik 0-1 :slight_smile: i jest włączony?


(Dendixdendi) #8

jest wlaczony :smiley: sprawdzalem zasilacz spinaczem biurowym polaczylem zielony pin z czarnym (wtyczka 24pin) i podlaczylem do niego naped, zasilacz dzialal


(sensu) #9

Płyta główna pewnie niesprawna. Działał komputer przed czyszczeniem?


(Dendixdendi) #10

dzialal, byc moze jakos ja uszkodzilem. a mozna sprawdzic jakos procesor ? czy to nie jest czasem jego wina ?


(mrFreeze) #11

Wyciągałeś procka jak tak zobacz czy czasem nóżek nie pokrzywiłeś. Możesz jeszcze grafę wyciągnąć i spróbować na integrze ale na moje i tak by się włączył nawet jakby ten GF był uszkodzony. Jak zasilacz działa to raczej płyta padła ale tutaj chyba jedyny sposób to podmiana podzespołów.


(Dendixdendi) #12

nie pokrzywilem nozek są ok


(Longhorn2009) #13

Możesz jeszcze podmienić RAM na inny jeśli posiadasz czy przynajmniej zamienić go slotami (testuj pojedyńczo).


(Dendixdendi) #14

testowalem, dalej nic


(ak6) #15

Najpierw wyjmij RAM i wsadź jeszcze raz. Jak nie pomoże to odepnij wszystko co możesz, zostaw ram, procesor i grafikę i sprawdź.


(Dendixdendi) #16

napiecie sprawdzalem poprzez polaczenie dwoch pinow zielonego i czarnego na kostce 24p i podlaczylem sam zasilacz do cd, wszstko dzialalo, odpialem wszystko bez ramu, procesora i grafiki i dalej nic


(ak6) #17

Wiem o czym piszesz. Chodziło mi o sprawdzenie zasilacza pod obciążeniem i sprawdzenie miernikiem co się dzieje z napięciem podczas uruchamiania komputera.


(Dendixdendi) #18

kurde nie posiadam takiego miernika ;/