Mam 4gb, a dostępne tylko 577mb próbowałem to naprawić na wiele sposobów ale jedynie to wartość ta zmieniała się od 508mb do 677mb. Więc postanowiłem poszukać czegoś w biosie i zrestartowalem go i od tego czasu jak włączam komputer to pokazuje mi się ekran logowania do pulpitu, loguje sie i po jakiś 20 sekundach napisu ,Zapraszamy" włącza się cmd i nie wiem co robić. Zrestartowalem kilka razy baterie na płycie i bios lecz jedynie co mi się udało to kilka razy na niebieskim ekranie pokazywał mi sie błąd jakiś ale to już nie wazne. Była też sytuacja, Że mogłem wejść w opcję zaawansowane próbowałem tam wielu sposobów, lecz to nic nie dało. Jestem teraz na tym co się zaczęło, czyli po zalogowaniu się do komputera włącza mi się cmd i nie wiem już kompletnie co mogę zrobić. Może ktoś pomóc?
Witaj @r.mosz2004
Spróbujemy jakoś temu zaradzić.
Napisz jaki masz system operacyjny i jaka to jest dokładnie płyta główna.
Proponuję na przyszłość, jak już uda się uruchomić komputer, zrobić zdjęcia każdej strony i zakładki w BIOS. Gdy ponownie coś przestawisz i nie będzie działać, zawsze będziesz mógł zerknąć na zdjęcie i ustawić tak jak było.
Prawdopodobnie będziesz musiał zrobić zdjęcia również teraz, aby łatwiej zlokalizować właściwe ustawienia
Z modelem płyty może być problem bo szukałem ale nie wiem gdzie jest to .napisane. Windows 10 64bit mam.
Czy możesz wybrać jakikolwiek dysk z Boot Options 1st boot Device ?
Próbowałeś zamienić Windows Boot Manager jako 1st Boot ?
Launch CSM - kliknij enter i zrób zdjęcie jakie opcje tam się pojawią
@Dimatheus dopowiesz coś ?
W boot menu zmienialem wszystko co mogłem i nic nie dało. Launch csm nie da się kliknąć. Gdy w zakładce authentcation zmieniam Secure boot na enabled to wtedy jest możliwość zmienienia tego na always
Pomyłka tam u góry zamiast enabled na disabled zmieniam i wtedy jest możliwość zmiany na always
@panicagaming Tak zmienione tylko było karta graficzna na 1060 6gb, procesor na i5 4670k i dokupilem ostatnio 6gb ram corsair, który po miesiącu przestał dzialac więc go sprzedałem
Pokaż jeszcze fotkę ekranu BIOSu z zakładki Exit.
Urchom system w trybie awaryjnym.
- Kliknij przycisk Start wpisz msconfig w polu Wyszukaj programy i pliki , a następnie kliknij pozycję msconfig na liście Programy .
- W oknie Konfiguracja systemu kliknij przycisk Opcje zaawansowane na karcie Rozruch .
- Kliknij pole wyboru Maksymalna pamięć , aby usunąć jego zaznaczenie, a następnie kliknij przycisk OK .
- Ponownie uruchom komputer.
To zaznacz piątą pozycję (Load Default Settings) > Enter > potwierdź zmiany (Yes lub OK, F10, OK) i teraz zrestartuj komputer.
Zrobiłem to i nic nie dało. W biosie zmieniałem już każda możliwa opcję i nic nie dało. Dalej po zalogowaniu się włącza się konsola, w której próbowałem wczoraj też cos zrobić.
Zmień SecureBoot na Disabled
Launch CSM na Always
F10 Enter