Komputer nie chce się włączać po podłączeniu dysku


(Alan Elektro) #1

Witam,

mam komputer z płytą główną Apollo Pro(Plus) Model Code No. - 35C93100X komputer jest już starszy bo z 2000r., aczkolwiek działa sprawnie, niedawno kolega dał mi dysk firmy Western Digital, Caviar 34000 (4 GB), (obecnie mam wsadzony 8,5GB), niestety dzieją się dziwne rzeczy po podłączeniu tego dysku (tego 4GB nie 8 :slight_smile: ) gdyż komputer WCALE się nie włącza, nic, co ciekawe, naciskam przycisk a ten nic, żadnych dźwięków, żadnego ekranu BIOS-a, czy jakiś testów, po prostu zachowuje się tak jak by nie był podłączony do prądu, zaś gdy odłączę ten dysk i podłączę wcześniejszy 8,5GB (nie pamiętam firmy) komputer włącza się normalnie.

Co jest tą przyczyną, - może zasilacz wykrywa jakieś zwarcie w dysku i nie chce WCALE odpalić komputera,

nie wiem może ktoś z was miał podobny problem

za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję! :mrgreen:


(Przemek275) #2

A czy na tym dysku 4gb jest zainstalowany jakiś system? Czy jest to dysk w zupełności czysty(sformatowany bez sysa)?

A no i napisz nam jaki masz zasilacz ilu watowy i jakiej firmy.


(Core 2 Duo) #3

musisz pobawic się ze zworkami.


(Kamil4lo) #4

gdyby zworki były źle ustawione to z mojego doświadczenia wynika, że komputer się włącza i wyświetla błąd ustawień master/slave, albo wcale nie wykrywa dysku.

Z tego co napisał modrih podłączony jest tylko jeden dysk jednocześnie a nie dwa więc zasilacz nie jest dodatkowo obciążony.

Wniosek: dysk może być uszkodzony. Czy na poprzednim komputerze działał?


(Alan Elektro) #5

zasilacz jest mocy 250W (wow, nawet nie wiedziałem żę tak mało :frowning: ), firmy KME PX-230W ATX,

fakt jest faktem że nawet gdyby zworki były źle ustawione to komputer by się włączył, a ja naciskam przycisk i się nie włącza, odłączam dysk i się włącza, być może zasilacz jest zbytnio przeciążony

kamil4lo - tak, mam podłączony jeden dysk na raz,

kamil4lo - na poprzednim komputerze działał, kolega go wczoraj odpioł od swojego,

przemek275 - wydaje mi się że nie ma, aczkolwiek, to nie ma chyba nic do tego, bo mi chodzi o kompletne włączenie komputera a nie odpalenie systemu…

  • według mnie to zasilacz jest zasłaby…, (dobrze żę daliście mi to do myslenie bo to tylko 250W? :shock: )

(zciwo) #6

Pożycz od kumpla zasilacz i zobaczysz


(Alan Elektro) #7

na to by wypadało, ale że dysk tak dużo zjada mocy :shock: