Komputer nie czyta dysku zewnętrznego USB

Witam

Mam problem z dyskiem zewnętrznym WD Passport, podłączony na USB, działał ze 2 tyg.,nagle przestał. Nie świeci się dioda, ale komputer wykrywa go w menadżerze urządzeń. Pojawia się też komunikat po podłączeniu, że wykryto nowy sprzęt, ale w moim komputerze nie jest on widoczny. Sprawdzałam wszystkie inne porty USB, w każdym to samo.

Czy taki dysk może cały czas być podłączony do kompa stacjonarnego? Czy problem może być z tym związany?

jeśli masz kabel z jedną końcówką USB to odepnij wszystko inne co masz pod usb i wtedy spróbuj, ale koniecznie spróbuj też z kalem z dwoma końcówkami.

Odpięłam wszystko, sprawdziłam wszystkie porty USB i jest to samo. Wcześniej sprawdzałam pendriva i też był taki sam problem. Jak poodpinałam inne rzeczy pendrive zadziałał, dysk wciąż nie.

Mam kabel z jedną końcówką. Z dwoma musiałabym kupić. Mogę coś jeszcze podziałać zanim udam się do sklepu?

to jesli sie dowiesz co zrobic z tyym fantem propsze o info. Ja mam tez problem z dyskiem zewnetrznym w swojej tosce a mianowicie pendrive widzi a dysk widac ze jest bo widac go w panelu bezpiecznego usuwania sprzetu a nie widzad juz partycji w moj komputer a pod inny komp jak podepne to widzi. Na toshibie mam windows 7 a na innym np xp

Sprawdź czy dysk działa na innym komputerze. Jeśli działa to polecam reinstal systemu. Jeśli problem się nie rozwiąże to czeka cie zakup tego kabelka.

Dodane 02.08.2011 (Wt) 11:16

Sprawdź czy dysk działa na innym komputerze. Jeśli działa to polecam reinstal systemu. Jeśli problem się nie rozwiąże to czeka cie zakup tego kabelka.

Tylko problem jest w tym ze na innym kompie on normalnie dziala, widac partycje a tylko na laptopie toshiba satelite l555-11n jest ten problem. Tu racja po intatlacji systemu na chwile go wiodac ale ile razy tak mozna, w czym tutaj bedzie tlwil problem:(

więcej nic nie mogę poradzić, bo już nie wiem. Ale dysk 500 gb mojego kolegi pojawiał się na kilka sekund i potem znikał a na kablu z dwoma końcówkami działał już normalnie.

Po pierwsze: użytkowniku 29andrzej, jeśli masz podobny problem, rozpocznij proszę nowy wątek, bo wprowadzasz zamieszanie. Twój problem może mieć jednak inne przyczyny.

Po drugie: Byłam po kabelek i odesłano mnie najpierw do serwisu, gdzie okazało się, że problem jest z dyskiem, a nie kablem. Nie wspomniałam wcześniej, że po podłączeniu dysku pojawia się komunikat: “Znaleziono nowy sprzęt: WD BAD PCB USB Device”, co wg serwisu świadczy o uszkodzonym dysku. Problem ten pojawił się kilka dni po formacie dysku C i kilka dni po tym pojawiły się inne problemy. Najpierw system nie widział systemu, odpaliłam z płytki, naprawiłam,niby było ok. Ale po uruchomieniu wyskakiwał komunikat, że zainstalowane nowe oprogramowanie,czy zrestartować komputer,coś w tym stylu. Teraz po uruchomieniu pojawia się info,że nie ma twardego dysku i mam wybrać, anuluj,kontynuuj albo ponów próbę,wciskam anuluj i wszystko niby gra. Czy to możliwe że dysk zewnętrzny uszkodził twardziela? Naczytałam się tyle na forach, że zgłupiałam…Teraz nie mogę kopiować zawartości płyt, bo wyskakuje: “błąd danych (CRC)”. Czy reinstalacja systemu coś pomoże na te błędy i czy jest szansa, że żaden z dysków (ani twardy ani ten zewnętrzny) jednak nie jest uszkodzony? Czy to w ogóle jest powiązane, czy te błędy wystąpiły niezależnie od problemów z czytaniem dysku zewnętrznego?

Dodane 15.08.2011 (Pn) 17:36

Nikt mi nie pomoże? Bardzo zależy mi na odzyskaniu danych z dysku? Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to zrobić?

Najbardziej zależy mi na zdjęciach, podobno zdjęcia w bardzo łatwy sposób można odzyskać…

Może będzie łatwiej odzyskać dane z dysku twardego, na którym te wszystkie dane znajdowały się przed formatem?

Większość z nich znajdowało się na trzech dyskach D,E,F, które połączyłam w jedną partycję - D. Czy jest możliwe odzyskanie tych danych?

Dodane 15.08.2011 (Pn) 18:07

Dodam, że dysk był podłączony do dwóch innych komputerów i pojawia się tam ten sam problem.