Po pierwsze: użytkowniku 29andrzej, jeśli masz podobny problem, rozpocznij proszę nowy wątek, bo wprowadzasz zamieszanie. Twój problem może mieć jednak inne przyczyny.
Po drugie: Byłam po kabelek i odesłano mnie najpierw do serwisu, gdzie okazało się, że problem jest z dyskiem, a nie kablem. Nie wspomniałam wcześniej, że po podłączeniu dysku pojawia się komunikat: “Znaleziono nowy sprzęt: WD BAD PCB USB Device”, co wg serwisu świadczy o uszkodzonym dysku. Problem ten pojawił się kilka dni po formacie dysku C i kilka dni po tym pojawiły się inne problemy. Najpierw system nie widział systemu, odpaliłam z płytki, naprawiłam,niby było ok. Ale po uruchomieniu wyskakiwał komunikat, że zainstalowane nowe oprogramowanie,czy zrestartować komputer,coś w tym stylu. Teraz po uruchomieniu pojawia się info,że nie ma twardego dysku i mam wybrać, anuluj,kontynuuj albo ponów próbę,wciskam anuluj i wszystko niby gra. Czy to możliwe że dysk zewnętrzny uszkodził twardziela? Naczytałam się tyle na forach, że zgłupiałam…Teraz nie mogę kopiować zawartości płyt, bo wyskakuje: “błąd danych (CRC)”. Czy reinstalacja systemu coś pomoże na te błędy i czy jest szansa, że żaden z dysków (ani twardy ani ten zewnętrzny) jednak nie jest uszkodzony? Czy to w ogóle jest powiązane, czy te błędy wystąpiły niezależnie od problemów z czytaniem dysku zewnętrznego?
– Dodane 15.08.2011 (Pn) 17:36 –
Nikt mi nie pomoże? Bardzo zależy mi na odzyskaniu danych z dysku? Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to zrobić?
Najbardziej zależy mi na zdjęciach, podobno zdjęcia w bardzo łatwy sposób można odzyskać…
Może będzie łatwiej odzyskać dane z dysku twardego, na którym te wszystkie dane znajdowały się przed formatem?
Większość z nich znajdowało się na trzech dyskach D,E,F, które połączyłam w jedną partycję - D. Czy jest możliwe odzyskanie tych danych?
– Dodane 15.08.2011 (Pn) 18:07 –
Dodam, że dysk był podłączony do dwóch innych komputerów i pojawia się tam ten sam problem.