W BIOS-ie wciśnij klawisz funkcyjny F8 (przywrócenie bezpiecznych ustawień domyślnych), jeśli pojawi się monit, czy chcesz to wykonać, oczywiście potwierdzasz, a następnie wciskasz klawisz funkcyjny F10, by zapisać ustawienia. Restart komputera. Czy coś się zmieniło?
Odpala się wtedy 2TB Infinity i wyskakuje No Bootable device, press any key to reset
dysk kaput
- Live CD i próba naprawy Bootloadera
- Live CD, kopiowanie plików i reainstalka Windowsa
Dla mnie poszedł bootloader , ostatnio ciage się na forum pojawiają…
Bootloader? Przecież w BIOSie też ich nie wykrywa.
Pisałem wyżej że testowałem na innym dysku który mam i tamtego też nie widzi.
Masz napęd CD/DVD ?
Podłącz go w miejsce dysku i sprawdź czy go zobaczy BIOS.
Wykluczymy usterkę Dysku albo płyty
Moze i nie on, ale i tak sprawdzenie live cd bym za 1 punkt przyjal. Primo nie wiemy co jest z tym dyskiem od upadku, secundo czy 2 dysk ma system, jaki, czy tez upadl, w hakim stanie etc. Jezeli z poziomu live cd bedzie dysk wykrywany i da sie np dostac do plikow, to potwierdzi moja teorie, jak nie wykryje …gdybamy dalej
Niestety nie posiadam
2 Dysk jest nowy i ma Win 10 ale jego również nie wykrywa
A możesz wrzucić zdjęcie tego, jak podłączone są przewody do dysku i do płyty głównej?
Przywróć BIOS do ustawień domyślnych i wtedy sprawdź.
Robiłem już niestety nie pomogło.
Zasilanie sprawdzałeś?
Przepnij kabel SATA z gniazda czarnego na jedno z dwóch białych gniazd SATA. Zrestartuj komputer, zatrzymaj od razu start na BIOSie, wybierz w głównym oknie pozycję Load Optymized Defaults > Enter > F10 > Yes i zrestartuj komputer.
O proszę no i działa, dziękuje bardzo za pomoc ! Czyli to znaczy że tamte gniazda są uszkodzone czy jaki był powód?
Nie znam dokładnie tego BIOSu. Nie sądzę, aby były uszkodzone. Mogły być po prostu wyłączone w BIOSie. Poza tym, czarne są dwa razy wolniejsze od gniazd białych. Gratuluję!
Niestety może tak być. Gniazda czarne są obsługiwane porzez chipset płyty głównej AMD SB710 i faktycznie są to porty SATA II. Dwa białe są obsługiwane dzięki dodatkowemu kontrolerowi ASM1061 i działają w standardzie SATA III.
Możesz pokazać, co jest w BIOS-ie w zakładce Integrated Peripherals? Niestety instrukcja do płyty jest strasznie okrojona w kwestii BIOS-u.