Hej, cześć.
Mam problem, który pewnie dla wielu wyda się banalny, ale zaznaczę tylko, że nie znam się na komputerach od strony oprogramowania, dlatego proszę, żeby tłumaczyć mi jak ostatniemu głupkowi
Problem jest mianowicie taki, że mój komputer nagle przestał czytać mikrofon ze słuchawek. Testowałam to dziś w różnych programach (discord, ts, a także nagrywanie windowsa) i zawsze używa wbudowanego mikrofonu w laptopie. Jeszcze kilka miesięcy temu nie miałam tego problemu, wszystko działało jak należy, dzwięk był czysty i przyjemny, po prostu taki z w miarę dobrego mikrofonu. Szukałam trochę w ustawieniach z myślą, że może wystarczy poklikać i poprzestawiać domyślny mikrofon, no ale problem jest taki, że mam do wybrania tylko jedną opcję, i jest to mikrofon wbudowany. Dźwięk po podłączeniu normalnie gra w słuchawkach, tylko ten mikrofon coś nie chce działać. Dodam, że mikrofon na pewno działa, ponieważ telefon bez problemu go wyczytał. mój system operacyjny to windows 10
Bardzo proszę o pomoc, bo totalnie już nie wiem co mogę jeszcze zrobić
Jeśli dobrze zrozumiałem, to słuchawki z mikrofonem działają poprawnie ze smartfonem, a z komputerem nie chcą. Zapewne w komputerze są oddzielne wejścia na słuchawki i na mikrofon. Jeśli tak, to potrzebny będzie rozgałęziacz. Do kupienia w dobrym sklepie komputerowym.
Tylko, że te słuchawki działały bezproblemowo na tym samym sprzęcie bez takiego jackpota, więc to chyba nie w tym tkwi problem