Komputer nie czyta nowego dysku twardego

Siema.

W moim komputerze mam 2 dyski:

1- 38Gb

2- 10GB.

Gdy wyciągnąłem ten 10Gb i włożyłem taki sam tylko 30Gb to komputer się włącza ale system się nie ładuje tylko pisze:

advence bios features (czy coś takiego) i prosi o włożenie dysku(dyskietki) a i naciśnięcie dowolnego klawiszu.

Co mam zrobić aby ten inny dysk działał poprawnie ???

Dodam że dysk ten 10Gb jest pusty i nie ma na nim windowsa(który jest na dysku 30Gb)

Ustawić prawidłowo zworki na dyskach, jeśli chcesz mieć oba na jednej taśmie to na większym ustaw zworki w pozycji master a na drugim slave, dodatkowo pierwszy dysk podpinasz na końcu taśmy a drugi na niższym złączu.

Podpięcie na taśmie nie ma znaczenia. Najważniejsze jest ustawienie zworek.

Sokar11 teoretycznie nie ma a w praktyce (znam z autopsji) część płyt nie zobaczy któregoś dysku…

Tak Ci się zdaje! Prawdopodobnie instalowałeś Windows’a na dysku 38 GB w fizycznej obecności tego dysku 10 GB i na nim również system zapisał (niestety) część plików systemowych. W tej sytuacji nie możesz wymontować teraz tego dysku 10 GB, bo system go po prostu potrzebuje.

Przy kolejnej reinstalacji miej zamontowany w komputerze tylko jeden dysk. Wówczas, po zainstalowaniu systemu, możesz sobie bez problemu robić z dyskami co chcesz.