Witam wszystkich. Problem polega na tym że komputer nie czyta w pełni wszystkich kości ram. Nie wiem czy to jest normalne, ale u mnie wygląda to tak: Posiadam 4gb ram(tak piszę w informacjach o komputerze, oraz w CCleaner) natomiast jak wejdę w Menedżer Zadań i w zakładkę wydajność, jest napisane że razem pamięci ram posiadam 2939mb. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy moja zintegrowana karta graficzna bierze swoją pamięć wirtualną z RAM’u?
Ogólnie to zależy mi na tym, aby tego ram’u było jak najwięcej, ponieważ do jednej z gier potrzebuję aż 1gb ram’u, a zostaję mi co najwięcej 500-800mb.(Posiadam Windows Vista, i dziwi mnie to, że ciągnie on aż 2gb ram, zamiast 1gb…?
System 32 czy 64 bitowy? Zintegrowana karta graficzna tak jak mówisz “pobiera” sobie część ramu. Wszystkie aktualizacje do Visty zainstalowane,w tym Service Packi?
Ogólnie to bardzo przemyślane… Sprzedawać laptopy z 4gb Ram’em, ale dołączać do system 32-bit’owy… Chyba strata dla nich, ponieważ ładują ci kolejną kostkę ram, którą nawet nie będziesz używał…?
32 bitowy system Windows nie wykorzysta 4GB, swoje pobiera też karta graficzna więc wszystko jest w miarę prawidłowo. Możesz sprawdzić w biosie czy można zmienić ilość ramu pobieranego przez zintegrowaną kartę graficzną.
Jeśli chciałbyś wykorzystać w pełni 4GB ram, pozostaje tylko przejście na 64 bitowy system.
Dla producenta/sprzedawcy wszystko jedno, liczy się sprzedana sztuka, to klient ma problem jeśli nie wie co kupuje.
Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.