Komputer nie czyta w pełni pamięci RAM

Witam wszystkich. Problem polega na tym że komputer nie czyta w pełni wszystkich kości ram. Nie wiem czy to jest normalne, ale u mnie wygląda to tak: Posiadam 4gb ram(tak piszę w informacjach o komputerze, oraz w CCleaner) natomiast jak wejdę w Menedżer Zadań i w zakładkę wydajność, jest napisane że razem pamięci ram posiadam 2939mb. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy moja zintegrowana karta graficzna bierze swoją pamięć wirtualną z RAM’u?

Ogólnie to zależy mi na tym, aby tego ram’u było jak najwięcej, ponieważ do jednej z gier potrzebuję aż 1gb ram’u, a zostaję mi co najwięcej 500-800mb.(Posiadam Windows Vista, i dziwi mnie to, że ciągnie on aż 2gb ram, zamiast 1gb…?

jak masz viste 32 bit-y to nawet jakbys miał 16GB ramu to i tak system bedzie używał tylko 3 GB

System 32 czy 64 bitowy? Zintegrowana karta graficzna tak jak mówisz “pobiera” sobie część ramu. Wszystkie aktualizacje do Visty zainstalowane,w tym Service Packi?

Windows Vista Home Premium-32 bit, Service Pack 2

Dodane 17.03.2012 (So) 13:57

Ogólnie to bardzo przemyślane… Sprzedawać laptopy z 4gb Ram’em, ale dołączać do system 32-bit’owy… Chyba strata dla nich, ponieważ ładują ci kolejną kostkę ram, którą nawet nie będziesz używał…?

32 bitowy system Windows nie wykorzysta 4GB, swoje pobiera też karta graficzna więc wszystko jest w miarę prawidłowo. Możesz sprawdzić w biosie czy można zmienić ilość ramu pobieranego przez zintegrowaną kartę graficzną.

Jeśli chciałbyś wykorzystać w pełni 4GB ram, pozostaje tylko przejście na 64 bitowy system.

Dla producenta/sprzedawcy wszystko jedno, liczy się sprzedana sztuka, to klient ma problem jeśli nie wie co kupuje.

Pozdrawiam

Bez przesady! Chyba jednak lepiej mieć 4GB niż 2GB w notebooku z Vistą nawet jak ma system 32-bitowy…

:roll:

WooXon ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.