Komputer nie dziala po OC RAMu


(Paolo_Kaolo) #1

Witam
Mam problem z moim komputerem:
Dzisiaj w UEFI chcialem zmienic czestotliwosc pracy RAMu z Auto na chyba 2966MHz. Moje ramy powinny obslugiwac do 3000MHz a dzialaly na 2133Mhz wiec chcialem to recznie podkrecic. Po zapisaniu ustawien komputer sie wylaczyl, a nastepnie przy probie wlaczenia go po kilku sekundach sie wylacza i samoczynnie wlacza. Przy uruchamianiu nie ma jakiegokolwiek obrazu. Przy uruchamianiu wiatraki dzialaja na wysokim trybie. Probowalem wypiac i wpac RAMy oraz wypialem i wpialem bateryjke od CMOSu. Nie pomoglo…
Prosze o pomoc!
Specyfikacja:
MOBO: AsRock AB350 GAMING K4
CPU: Ryzen 5 1600X
RAM: Corsair Vengeance 2x8GB 3000Mhz DDR4
GPU: ASUS Strix GTX970
Zasilacz: Rebeltec 700W


(kowgli) #2

Normalna sprawa. XMP bardzo rzadko działa z automatu. Spróbuj ręcznie wbić odpowiednie napięcia (nawet odrobinę więcej) i timingi. Spróbuj też dać nieco niższą częstotliwość, np. 2800.
Poszukaj też w googlu wątków typu “AsRock AB350 Gaming K4 XMP not working” itp. Czasami trzeba coś tam jeszcze poprzestawiać.

Na mojej płycie Z370 Extreme4, kierowany tymi poradami (http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=6860&title=z370-extreme4-xmp-bug) ustawiłem vccio na 1.1V oraz vccsa na 1.15 i od tej pory wszystko działa jak należy.


(Paolo_Kaolo) #3

No tylko problem w tym, ze nie moge nawet UEFI wlaczyc poniewaz nie mam obrazu na zadnym monitorze. Probowalem klikac F11 aby sie wlaczyl ale brak reakcji. Komputer i tak sie sam zrestartowal i nic nie moge zrobic. Czy ewentualnie wpiecie jednej kosci Ram w inny slot cos pomoze aby chociaz cokolwiek uruchomic?


(marcin20000) #4

Po pierwsze wypnij bateryjne i zostaw na kilka godzin, czasem szybkie wypiecie nie działa, może masz na płycie przycisk/zwrotkę do resetowania Biosu? Od tego zacząć musisz, pamięci chyba są ok, nie uszkodziłeś, a wyłącza się ponieważ na za dużym się przegrzewają.


(Paolo_Kaolo) #5

A wypiecie bateryjki na kilka minut pomoze czy to trzeba na troche dluzej? Zalezy mi na czasie.


(marcin20000) #6

Skoro próbowałeś na chwile wypiąć i nie pomogło, to chyba musi być trochę dłużej. Czas resetu zalezy od modelu. Ja bym obstawiał, ze 30 min.


(Paolo_Kaolo) #7

Ok, dzieki. Szukalem w instrukcji przycisku o ktorym mowiles ale raczej nic takiego nie ma. Wypne bateryjke na 30 min i dam znac czy dziala.


(xBotekx) #8

Nie które płyty mają zworkę do resetowania biosu wtedy nie trzeba czekać.


(Paolo_Kaolo) #9


Czy to ktores z tych?


(xBotekx) #10

Raczej to do góry. To jest koło bateryjki? Jak tak to na 99,99% to to.


(ybu) #11

Reset biosu masz wg. instrukcji na stronie którą pokazujesz pod pozycją nr 19.Zobacz też stronę 25 instrukcji.
http://asrock.nl/downloadsite/Manual/Fatal1ty%20AB350%20Gaming%20K4.pdf


(Paolo_Kaolo) #12

Dodatkowo fail roku bo teraz zauwazylem ze kiedy probowalem wypiac i wpiac RAMy to zrobilem to zle i nie byly wpiete do konca xD. Odczekam jeszcze 10 min, wpinam bateryjke, GPU i zobacze co sie stanie. To co mowiles to nie jest ta zwrotka poniewaz jest na stale przylutowana.


(xBotekx) #13

Skoro u ciebie jest na stałe to pozostaje tylko poczekać. Jak wpinasz Ramy to zwracaj uwagi na te młoteczki (ja to ta nazywam) by się zatrzasnęły.


(Paolo_Kaolo) #14

Wiem tylko przy kazdym slocie mam tylko jeden “mloteczek”. Tak sa dziwnie zbudowane. I sie zatrzaskiwal ale z drugiej strony kosc byla troche wyzej niz przy zatrzasku.


(Paolo_Kaolo) #15

Aaa OK, bardzo dziekuje.


(Paolo_Kaolo) #16

Mam jeszcze jedno, bo jestem amatorem w tym temacie i zaczalem sie bac. Czy strace jakies dane przez reset biosu? Chodzi mi tu o system, dokumenty, gry itp.


(xBotekx) #17

Absolutnie nie dane są trzymana na dyskach twardych(ssd,hdd) Jedyne co stracisz to ustawienia biosu które wrócą do domyślnych.


(Paolo_Kaolo) #18

Komputer dziala!!! :smile:
Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam!


(marcin20000) #19

jakbyś chciał podkręcać, to na ramy czasem też są miedziane radiatorki, do kompletu dodatkowy wiatraczek w obudowie by się przydał. Być może poprawiłoby to stabilność przy podkręceniu, to z teorii.


(kowgli) #20

Bez przesady. Na deklarowanych przez producenta ustawieniach muszą pójść bez żadnych fizycznych modyfikacji. Na tyle zostały przetestowane. Generalnie stąd się biorą te oznaczenia szybkości i timingów. Podobnie jak z CPU, całe serie pamięci schodzą z jednej taśmy. Jednak jedne są bardziej udane od drugich, stąd deklarowane (gwarantowane) prędkości.

Problem jest, aby zmusić do tego płytę główną. Obudowę oczywiście trzeba chłodzić (nie tylko ze względu na RAM), ale ewentualne problemy pojawiałyby się jedynie podczas długotrwałych dużych obciążeń.

@Paolo_Kaolo
Zwróć też uwagę, czy masz najnowszy BIOS. Obsługa pamięci najczęściej z czasem się poprawia.