Witam, mam problem z plytą główną ASUS P5B-VM-SE to znaczy ze samą płytą nie mam problemu bo sie włącza normalnie ale problem pojawia się z monitorem bo nic się na nim nie pojawia, włącza się tylko tryb oszczędny i nic a komputer chodzi
Hej,
- A masz podłączoną dodatkową, dedykowaną kartę graficzną czy korzystasz z karty zintegrowanej?
- Ile masz kości pamięci RAM? Jeśli więcej niż jedną, to próbowałeś odpalić komputer tylko na jednej, umieszczonej w dowolnym porcie?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Komputer wydaje z siebie jakieś dźwięki (masz podłączony głośniczek)? Grzebałeś w BIOS? Może warto przywrócić go do ustawień fabrycznych (szczególnie po nieudanym OC).
Siemka, podłączałem i dodatkową i zintegrowaną, co do kości ram mam 4 kości po 2GB wsumie mam 8GB i tak próbowałem podłączyc po kolei te kości ale bez skutku, a mam jeszcze jedną sprawę włączyłem go za pierwszym raz i chciałem Windowsa zresetować to przy 1% wywaliło mi bluescreena i już więcej sie nie wlączył
To bardziej chodzi o test - bierzesz 1 i sprawdzasz w pierwszym slocie. Nie działa, przekładasz do drugiego, później do trzeciego i czwartego. Jak nic to nie da, bierzesz drugą kość i od nowa.
- Wszystkie urządzenia zewnętrzne masz odłączone od komputera poza klawiaturą i myszką?
- Pamiętasz, jaki był numer BSOD-a?
Nie mam go wsumie to jest komputer od ciebie
Nawet klawiatury i myszki nie podłączylem bo myślałem ze to przez to
Aha powiem jeszcze że dysk, chłodzenie od procka chodzi normalnie ale monitor nie chce zaskoczyć
A jak odłącze kabel od płyty to na monitorze pokazuje sprawdź przewód sygnałowy a jak podłącze to na monitorze wyskakuje TRYB ORZCZĘDNY i się wyłącza a pc nadal chodzi
Hmm, czyżby zasilacz zgon?
To podłącz.
To akurat normalne zachowanie. Monitor wykrywa podłączenie do portu bądź jego brak.
- Czy jak uruchamiasz komputer na karcie dedykowanej, to przełączasz do niej monitor?
- Co dokładnie masz podłączone do płyty głównej?
Odłącz dyski twarde i zobacz, czy coś zaskoczy. Masz mieć tylko procesor w płycie i jedną kość RAM oraz zasilanie (24 oraz 4 PIN).
A co z tym?
Sprawdziłeś w taki sposób?
Dzieki obeszlo sie serio bez odczepiania ramu i tak dalej poprostu wystarczylo odczepic kabel zasilajacy od monitora poczekac az dioda zniknie i wczepic od nowa oczywiscie przy wlaczonym komputerze
A może wystarczyło wybrać aktywne wejście (DVI, VGA)?
Po opisie też mi się tak wydaje.