Komputer nie może się podłączyć do żadnej sieci Wi-Fi

Dzień dobry. Wczoraj wieczorem wszystko było dobrze, nie było żadnych problemów z Wi-Fi, ale od dzisiejszego ranka nie mogę się podłączyć do żadnej sieci. Najpierw myślałem, że właściciel domu w którym wynajmujemy włączył filtrację MAC adresów, dlatego spróbowałem połączyć się z wifi na moim telefonie -> też się nie udało. 

Laptop HP 250

intel core i3

OS Windows 8.1

karta sieciowa Ralink RT3290 802.11bgn Wifi Adapter.

Dodam, że moi współlokatorzy nie mają problemów z wifi, więc podejrzewam że mam problem ze sprzętem/oprogramowaniem, ale nie wiem co dokładnie trzeba zrobić aby wszystko było tak jak wcześcniej.

Z góry dziękuje za pomoc.

Widzisz wogóle listę dostępnych sieci? Jeżeli nie, pewnie masz wyłączoną kartę albo system zgubił sterownik do niej… Jeżeli jest włączona, sprawdź manager urządzeń czy nie pojawiły się wredne, żółte wykrzykniki.

Listę dostępnych sieci widzę. Karta jest włączona, w device manager też nie ma żadnych wykrzykników. To mnie właśnie martwi - ja w ogóle nie wiem w czym jest problem.

Zdarza się - u mnie najczęściej ze smartfonami od sony oraz laptopem żony… na pierwsze pomogło (nie wykluczyło, ale znacznie pomogło) przypisanie na sztywno IP, w drugim wypadku - odwrotnie.

Doraźnie najprościej zrestartować urządzenie (router) - czy z panelu admina, czy przez wyjęcie zasilania na kilka/naście sekund.

To też akurat probowałem - wyłaczyłem z zasilania router na minute, ale nadal nie mogę się podłączyć.  W ustawieniach karty sieciowej Ipv4 i IPv6 wyszukuje automaytcznie adresy.

Sprawdzałeś podczas włączenia komputera F8 - Ostatnio znana dobra konfiguracja - ENTER

lub przywracanie systemu z ostatnią datą kiedy było OK ?

Mieszkasz za granicą ?

Problem został rozwiązany. W device manager usunąłem dotychczcasowy sterownik Ralinka, zainstalowałem nowy, zresetowałem router i zaczęło wszystko działać. obecnie jestem podłączony do domowego wifi. dziekuje wszystkim :slight_smile: