Komputer nie odpala, tylko wiatraki na chwilę


(Angrywombat) #1

Panowie komputer nie odpala wiatraki się odpalają na kilka sekund i gasną. Co któreś uruchomienie pokazuje się obrazek że zdjęcia. Bios zresetowany, nic nie daje, ram sprawny i zasilacz również.


(thommy181) #2

Ten obraz to zgłoszenie się BIOS’u komputera. Jeżeli nie da się przejść nigdzie dalej spróbuj zresetować BIOS przez wyjęcie bateryjki z płyty głównej na około 30 sekund. Następnie spróbuj uruchomić komputer i skonfiguruj bios od nowa. Sprawdź jaki wtedy będzie efekt.


(Angrywombat) #3

Robiłem tak i nic. Resetowałem CMOS i bios. Przełożyłem zasilacz do drugiego kompa i on się uruchamia. Przełożyłem ram w inne sloty i z powrotem i ram nie jest problemem.


(gosciuW7) #4

to płyta główna padła ?!


(daras28-82) #5

Odłącz wszystko i sprawdź czy ruszy.
Mam oczywiście na myśli wszystkie USB itd.
Zostaw sam monitor.
Jeżeli nie ruszy wyciągnij ram, grafikę itd.
Odpalasz wtedy samą płytę, popraw złącza zasilacza.


(thommy181) #6

Zostaje jeszcze sprawa wyczyszczenia syfu wewnątrz obudowy. Być może coś nie styka albo dochodzi do zwarcia. Nie można od razu zakładać, że umarła płyta bo brud wewnątrz obudowy też może sporo naszkodzić.


(daras28-82) #7

Diagnostyka bez sprawdzenia to nic innego jak wróżenie.
Masz kompa pod ręką to sprawdzaj, możliwości może być wiele, od źle wetkniętego USB po nie stykające złącze PCIe lub DDR czy zasilacz…


(dgm.roger) #8

Witam. Moim zdaniem płyta padła mam to samo na płycie z procesorem Socket 1155. Płyta ma dual bios więc sama automatycznie by sobie poradziła z biosem a tu ■■■■. Moja co któryś raz się włączy na taki obraz co masz Ty po chwili gaśnie obraz i wiatraki chodzą. Oczywiście płytę mam na stole i podłączony tylko zasilacz i 1 kość ramu. Dodam że niczym padła to komputer potrafił się sam wyłączyć np. po 2 godzinach działania.