Komputer nie odpala


(Zolin738) #1

witam, mam problem z komputerem kolegi, mianowicie po podłączeniu wszystkiego- nowa płyta główna i procesor

, płyta MSI 7042 i procek Pentium 4, sprzęt nie odpala, tzn. uruchamia się wiatraki chodzą, ale na monitorze nic się nie pojawia nawet się nie włącza.

Sprawdzałem już wszystko ze 4 razy i wydaje mi się że jest dobrze- ale nie jest...

Gdzie szukać przyczyny?


(Cosik Ktosik) #2

Odłącz kartę graficzną i zobacz, czy zacznie wydawać piski z głośniczka systemowego.

Potem zrób jeszcze reset zworką na płycie głównej lub wyciągnij bateryjkę na pół godziny.

Sprawdzałeś na innym zasilaczu?


(adam749) #3

Hm... Grafikę dobrze podłączyłeś (dodatkowe zasilanie itp..)?? Jaki zasilacz kolega ma?? Jakieś pikania z głośnika systemowego słychać??


(Zolin738) #4

Drugą kartę grafiki podłączałem i to samo, po wyjęciu baterii zero reakcji, zasilacz standardowy z obudowy ATX.


(Mass9595) #5

U mnie było to samo... przyczyna? Spalony procesor


(Cosik Ktosik) #6

Przed podłączeniem włóż bateryjkę. Grafę wyciągnij i sprawdź, czy bez niej piszczy.


(Zolin738) #7

Jak już napisałem wcześniej płyta i procek są nowe...

W dniu 23.07.2008 , o godzinie 13:21 został dopisany post przez lalamido

Nie nic nie piszczy, a głośniczek powinien być na płycie czy jest podpinany osobno?


(Mass9595) #8

Głośniczek podpina się pod płytę. Ja miałem tak samo uwierz. Wyciągnij pamięć ram i zobacz czy piszczy. Jeśli tak to sprawdź inny procesor


(Zolin738) #9

Waśnie się dopatrzyłem że od tego zasilacza nie ma jednej 4-pinowej końcówki do zasilania, czy to może być przyczyną?


(Mass9595) #10

Jeśli płyta ma zasilanie na 24 pin a nie ma tych 4 to nie odpali. To może być przyczyna tego. Jeśli się nie myle powinna być doczepiana kostka 4 pin do 20.


(Zolin738) #11

No niestety ten zasilacz nie ma kostki 4-pinowej, podłączyłem drugi z taką kostką i jest ok, dzięki panowie :smiley: