Komputer nie przesyła obrazu do monitora


(kubica425) #1

Witam mam problem z komputerem. Nie chcę przesyłać obrazu do monitora. Gdy podłączam go z karty graficznej obraz się pojawia( przez hdmi sprawdzone u znajomego) jednak gdy podłączam go z plyty głównej przez wejście vga ( płyta nie ma tego wejścia a monitor nie ma wejścia hdmi, do dvi nie mam kabla a nie po drodze mam go gdzie kupić) to nie ma obrazu. Wszystko jest nowe. Wiecie co zrobić aby był obraz?


(ak6) #2

Podaj model płyty głównej i typ posiadanego procesora.
Nie wiemy nawet, czy twój komputer posiada kartę graficzną zintegrowaną, czy z procesora.

Nie widzisz obrazu z VGA, ponieważ w tym momencie pracuje dołożona karta graficzna.
Reszta jak podasz dane.


(kubica425) #3

płyta główna H61M-P20 (g3) a procesor i5-2400


(ak6) #4

W takim razie masz trzy wyjścia.

  1. Wyjąć kartę dodatkową i używać jedynie tej z procesora.
  2. Ustawić w biosie/uefi, aby sygnał szedł na kartę z procesora.
  3. Kupić kabel HDMI --> VGA z konwerterem sygnału i używać karty dodatkowej.

(kubica425) #5

gdzie to ustawić w biosie? jeśli nie będzie działać to kupię kabel


(ak6) #6

Nie pamiętam jak to było w AMI, ale zapewne zakładka Advanced i szukaj czegoś podobnego do Init Display First


(kubica425) #7

nie ma nic takiego


(ak6) #8

Zajrzyj kolego do instrukcji. Nie znam na pamięć tych ustawień.
Lub jak pisałem wcześniej wyjmij kartę dołożoną do komputera.


(Longhorn2009) #9

Szukasz tego typu opcji


Choć z tego co zaobserwowałem przynajmniej na płycie Asus H110M, nawet po włączeniu iGPU nadal nie było obrazu mając włożoną osobną kartę graficzną. Ta opcja bardziej dotyczy sytuacji gdybyś chciał skorzystać z Intel Quick Sync.


(ak6) #10

Tak ale kolega ma starą płytę z BIOSem, a nie z UEFI.
Skoro po mojej podpowiedzi nie znalazł odpowiednich opcji, to tu raczej będzie podobnie :wink:

Tu masz sytuację odwrotną:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2479859.html

Przestudiuj, pomyśl i działaj :slight_smile: