Witam! Mam problem z komputerem, gdyż nie wstaje, w ogóle, nic się nie dzieje, dosłownie, nawet wentylatory nie startują.
Wtyczka 24 pin w dziwny sposób się jakby roleciała
Na screenie widać gdzie jest zniszczone
O co chodzi?
Witam! Mam problem z komputerem, gdyż nie wstaje, w ogóle, nic się nie dzieje, dosłownie, nawet wentylatory nie startują.
Wtyczka 24 pin w dziwny sposób się jakby roleciała
Wtyczka chyba się nie rozleciała. Dwa jej elementy są w siebie wsuwane. Ale nawet gdyby się rozleciała, to można te elementy odrębnie wetknąć do gniazda. Spróbuj jednak je połączyć przez wzajemne wsunięcie.
Nie piszesz, ale czy startuje chociaż wentylator zasilacza?
Też nie startuje.
Jakich informacji potrzebujesz, by mi pomóc?
Wobec tego zewrzyj czymś metalowym, na 20-pinowej części wtyku zasilacza, jego gniazdka zaznaczone na rysunku (wchodzą do nich przewody czarny i zielony) i uruchom sam zasilacz. Wentylator powinien się kręcić. Jeśli nie, to zasilacz jest uszkodzony. Bądź ostrożny!

No właśnie, chcę wyjść z tego cało, dlatego wykombinuj coś związanego z komputerem, nie bezpośrednio z zasilaczem.
Mimo, że nie ma tam wysokich napięć (maks. 12 V), to i tak nie ma tam żadnej potrzeby dotykania elementów metalowych. Próba jest jasna, co do samego startu zasilacza, i bezpieczna.
Zasilacz działa, sprawdziłem na innym komputerze.
Pomoże ktoś?