Komputer nie uruchamia się - czarny ekran


(Bekii) #1

Witam,

wczoraj robiłam "wielkie czyszczenie pulpitu" bo miałam na nim pełno ikon, a dziś podczas pierwszego uruchomienia komputera na ekranie monitora pojawił się taki komunikat:

"Plik został uszkodzony lub usunięty. Zainstaluj kopię tego pliku.

\system32\ntoskrnl.exe"

Dziwi mnie to bo nigdy nie instalowałam żadnych plików systemowych na pulpicie, a tylko z niego usuwałam ikony....

Komunikat pojawił się tylko raz. Po ponownej próbie uruchomienia komputera pojawia się już tylko czarny ekran (komp jakby "startuje", miga lampka stacji dysków).

Da się to jakoś naprawić?

Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc...


(Piotrkijak) #2

Skoro pracuje dysk, najprawdopodobniej padła karta graficzna. Wyjmij ją i włóż jeszcze raz i spróbuj ponownie. Jak dalej będzie cisza włącz komputer bez RAMu i zobacz czy zapika, jeżeli tak, na pewno masz kartę uszkodzoną, ewentualnie RAM.


(SnykeShadow) #3

Byłoby to trochę dziwne, aby uszkodzenie karty graficznej czy ram-u mogło spowodować usunięcie nieużywanych ikon na pulpicie. Tym bardziej, że na pulpicie występują raczej skróty do zainstalowanych aplikacji a nie same aplikacje – no chyba, że mamy tu do czynienia z niesamowitym zbiegiem okoliczności.

Może przywracanie systemu w trybie awaryjnym coś pomoże?


(Nettrace 593 12) #4

Może być coś uszkodzone ale to ostateczność , na razie zrób coś innego , bo brakuje pliku systemowego dlatego nie startuje Windows.

Musisz posiadać płytę z kopią systemu operacyjnego , następnie uruchomić ją i tak jakbyś instalowała system klikasz na planszy nie na Instaluj tylko z lewej strony na dole planszy masz - napraw komputer , klikasz w to i niech naprawia się automatycznie ( zaznaczając to) , lub klikasz na przywracanie systemu - znajdujesz punkt przywracania przed usterką i przywracasz.


(Bekii) #5

problem w tym,że jak wkładam płytę z windowsem to komp jej w ogóle nie czyta. Nadal jest czarny ekran... słychać jak komp pracuje i jakby "ruszała" płyta, ale na ekranie nic nie widać...

dziwne jest też to,że klawiatura przestała mi działać...

-- Dodane 03.11.2012 (So) 11:02 --

nie mogę uruchomić trybu awaryjnego bo klawiatura przestała mi działać...


(Piotrkijak) #6

No niestety innej możliwości nie ma - jeżeli zaraz po włączeniu komputera nic nie dzieje się na monitorze to zwiastuje to uszkodzenia RAMu, karty graficznej, płyty głównej, albo(co prawda bardzo,bardzo rzadko, ale zdarza się) procesora. Można jeszcze ewentualnie odłączyć komputer od zasilania i zresetować BIOS do domyślnych ustawień poprzez wyjęcie baterii z błyty, czasami to pomaga. Wiem, że usunięcie ikon nie ma nic wspólnego, ale mógł wystąpić zbieg okoliczności i jednak grafika, ewentualnie RAM jeżeli płyta reguje na jego wyjęcie reaguje uległa uszkodzeniu. Ja sam miałem dwa takie dziwne przypadki - jeden był taki, że po zamontowaniu grafiki Windows wywalał read disk error i przyczyną był kabel sygnałowy, a drugi miałem taki, że po rozebraniu do zera komputera, wyczeszczeniu i poprawnym złożeniu komputer nie chciał ruszyć(również czarny ekran) i po zresetowaniu BIOSu niby działał, ale po wyłączeniu znowu było to samo i tak w kółko i ostatecznym rozwiązaniem było przeinstalowanie Windowsa. Niby również można by zastanowić jaki wpływ ma montaż grafiki na uszkodzenia kabla sygnałowego dysku, albo niemożność startu komputera z winy Windowsa, a jednak się coś takiego przydarzyło. Kiedyś tak samo miałem takie jajca, że nagle BIOS sobie ubzdurał, że pomimo czterech pamięci działających w Dual Channel działają w single i za żadną cholerę nie byłem w stanie dziada zmusić żeby zmienił zdanie i umożliwił pracę w trybie dual, jednak po pięciu próbach przekładania pamięci ze slotu do slotu w końcu zaskoczył. Komputery na prawdę potrafią mieć takie dziwaczne odpały, że nawet najlepszym informatykom sprawia problem wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje nie inaczej i dość do przyczyny... W sumie od biedy można by spróbować wywalić wszystko, zostawić gołą płytę i poskładać jeszcze raz - być może zaskoczy, bo jeszcze skojarzyłem, że sam tak miałem, że komp nie chciał ruszyć i po podłożeniu nowego procesora i z powrotem starego, aby upewnić się czy aby na pewno to on komputer już działał prawidłowo .

-- Dodane mniej niż minutę temu --

Dodatkowo dobrze byłoby wstawić inny zasilacz - być może coś mu odwaliło i podaje za małe napięcie, ewentualnie w ogóle nie podaje 12V na procesor i dlatego jest czarny ekran.