Komputer nie uruchamia się, gdy nie ma w napędzie płyty z systemem

Nie mogę włączyć komputera jeśli nie włożę do napędu płytki systemowej. Jeśli włożę to jest wszystko okej i komputer się włączy, jeśli zaś tego nie zrobie to pojawia mi się taki komunikat:

0hlz.jpg
System Windows 7 Ultimate x86

Szukałem rozwiązań w google ale nie znalazłem nic sensownego. Mam nadzieję, że wy mi pomożecie :slight_smile:

Uruchom komputer z płyty instalacyjnej Windows 7, Napraw komputer (na dole po lewej stronie), wybierz język i kliknij Dalej, wybierz Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania

Nie pomaga.

A jak masz ustawione bootowanie w biosie?

Najpierw CD, potem HD

Prawdopodobnie masz uszkodzony bootmgr, możesz przywróć system do tyłu za nim występował problem, możesz wsadzić płytę instalacyjną i odpalić z niej i zamiast instalacji wybrać naprawę.

No to najpierw HDD później CD.

Mimo że jest inna kolejność nie powinno być tego komunikatu.

Dokladnie, ale sprawdze.

Możesz jeszcze odpalić z wiersza poleceń i spróbować tych komend.

bootrec /fixboot

chkdsk /r

Nie pomaga zmiana kolejności, jest jeszcze gorzej bo musze ręcznie wybierać botowanie z płyty.

Wlasnie to też próbowalem i cofanie nie pomaga. 

Jeśli chodzi o cmd to:

“Nazwa ‘bootrec’ nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnetrzne lub zewneczne, program wykonywalny lub plik wsadowy”

Utwórz się Płytę naprawy lub ściągnij.

http://maximumpcguides.com/windows-7/create-a-windows-7-system-repair-disc/

Następnie odpal z niej.

Tzn juz wiem, ze trzeba było to zrobić z systemowej płytki, przez wiersz poleceń. Poszło ale nie zadziałało.

Hej,

A próbowałeś uruchomić wspomnianą naprawę dwuktrotnie? Spotkałem się już z przypadkiem - dotyczy co prawda Visty - że pełna automatyczna i zakończona sukcesem naprawa systemu jest wykonywana dopiero po drugim uruchomieniu. Przy pierwszym naprawiany jest pomniejszy błąd bootmanagera, a dopiero za drugim mamy do czynienia z pełną naprawą błędu uruchomienia.

Pozdrawiam,

Dimatheus