Komputer nie uruchamia się po wymianie procesora


(Polski Derp) #1

Witam. Ostatnio zakupiłem nowy procesor do komputera, mianowicie Pentium D 830. Wymieniłem procesor (pasta nałożona, wszystkie kable są dociśnięte) Zrobiłem reset CMOS. Podłączyłem komputer i włączyłem. Wyłączył się po sekundzie i było słychać pikanie z BIOSu oraz dioda zasilania migała na czerwono. Komputer to HP Compaq dc5100MT. 


(system) #2

Przed wymianą procesora na nowszy model należy jeszcze ze starym procesorem zaktualizować BIOS, najlepiej do najnowszej wersji. Zrobiłeś to? Jeśli nie, to może być przyczyną niemożności uruchomienia komputera.


(Polski Derp) #3

BIOS zaktualizowany jeszcze przed wymianą. Stary procesor to Celeron D 336.


(DarkPeter) #4

Próbowałeś ustawień domyślnych Bios (F10)

 

Znalazłem jeszcze coś takiego:

 

Odzyskiwanie ustawie konfiguracji


(Polski Derp) #5

Jak mam zrobić takie coś jak nie umiem uruchomić komputera.

 


(DarkPeter) #6

Czy to było 5 krótkich sygnałów?


(Polski Derp) #7

9 krótkich sygnałów i przerwa (potem to samo)


(Raviolo) #8

Włącz dodatkowe zasilanie procesora z zasilacza

 


(DarkPeter) #9

Nie wiem jakiej firmy bios tam siedzi, ale podrzucam linki do opisów sygnałów

 

http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_na-bph07107

 

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html

 

A w ogole to ten sprzęt obsługuje Pentium D? W instrukcji jest tylko Celeron D i Pentium 4?


(MrBeckham666) #10

robiłeś reset CMOS. czasami pomaga bios na pewno najnowszy? sprawdzałes czy płyta wogole obsługuje dany procesor?


(JNJN) #11

Bo płyta nie obsługuje CPU Pentium D

 

http://www8.hp.com/h20195/v2/GetDocument.aspx?docname=c04128420


(Polski Derp) #12

Jak włożę mu starego Celerona to zacznie działać? Pentium 4 HT doda jakiejś płynności czy szkoda pieniędzy?


(system) #13

Intel Pentium 4 650


(Polski Derp) #14

Znalazłem takiego: http://allegro.pl/775-max-pentium-iv-3-6-ghz-2-mb-pasta-gwarancja-i4879864492.html Czy na pewno są kompatybilne? Zaplanuję sobie wymianę po nowym roku. Problem rozwiązany.


(system) #15

Ten model z fotki to Pentium 4 model 661 (najszybszy!) więc jest OK!


(Polski Derp) #16

Mam mały problem. Po włożeniu starego procesora i uruchomieniu go (wszystkie procedury zostały przeprowadzone, reset CMOS, pasta nałożona, wszystko podłączone.) pojawia się taki obraz: http://www.mediafire.com/download/sa8i9px8io2t8up/IMG_19800106_071203.jpg i http://www.mediafire.com/download/zfb0c55l3eai96d/IMG_19800106_071158.jpg  Dodam, że dołożyłem mu stację dyskietek (mam starego lapka który nie ma napędu CD, a jedynie stacje dyskietek). Nie wiem czy stacja jest sprawna.


(mrFreeze) #17

Chyba bios umarł. Czyli płyta główna do wymiany.


(Polski Derp) #18

“chyba”? Czy aby na pewno? Kości nawet nie dotykałem ani nic nie kombinowałem. Nie da się wgrać BIOSu np. przez pendrive?

EDIT:

BIOS działa prawidłowo. Ta stacja dyskietek to powodowała.