Komputer nie uruchamia się, wygląda jakby miał zbyt mało mocy


(neXt___) #1

Przysłano mi dziś nowy komputer, ale coś jest nie halo, bo po podłączeniu wszystkiego, przez moment powoli kręcą się wentylatory, a potem wszystko się zatrzymuje i po chwili rozpoczyna się od nowa.

 

Gigabyte GA-B85M-D3H 

Intel Pentium G3420

OCZ StealthXStream 2 400W

Radeon HD 5670

Corsair Vengeance 4GB 1600MHz

 

Zasilacz nie jest zbyt słaby, bo jeszcze niedawno ciągnął Athlona x2 6400, który ma 2x większe TDP niż Intel Pentium G3420 . Ponadto, nawet po odłączeniu karty, pamięci i dysku, problem nie ustępuje.

Gdzie może leżeć problem? Czy mogłem coś pokręcić podczas podłączania obudowy do płyty głównej? Trochę zaskoczył mnie fakt, że po podłączeniu wtyczki P3 wejścia oznaczonego ATX_12V_2X4 wszystkie wentylatory rozbujały się, ale po chwili i tak wszystko przygasło.

 

 

Popatrzyłem na starą płytę, tam wyjście ATX ma 4 pola, tutaj aż 8. Czeka mnie zakup nowego zasilacza?

 

Zastosowanie adaptera 4 pin na 8 pin wystarczy?


(krejzol123) #2

Wyczytałem na forum że wtyczka 4 pinowa może być podłączona do 8 pin ale niekiedy komputer może odmówić posłuszeństwa tak jak w twoim przypadku myślę że taka przejściówka powinna rozwiązać sprawę ale jednak nie jestem pewny w 100 % 

Poczekaj jeszcze na inne opinie 


(neXt___) #3

Też o tym czytałem i tak mam zamiar zrobić. Mam tylko nadzieję, że nie zostanę z ręką w nocniku i nie będę musiał teraz na gwałt sprzedawać obecnego zasilacza i kupować nowego, szczególnie że ten OCZ bardzo mi odpowiada. Ponadto, przez tydzień byłem bez komputera, załatwienie sprawy z zasilaczem zajęłoby kolejne kilka dni, a mi się to nie uśmiecha.