Witam. Mam problem z komputerem a mianowicie kiedy uruchamiam go normalnie przyciskiem Power, wentylator od procesora kręci się na 100% obrotów, komputer nie daje sygnału do monitora - na monitorze jest napisane brak sygnału, komputer uruchamia się normalnie po wciśnięciu przycisku Reset na obudowie i tak trzeba za każdym razem gdy włączam komputer. Proszę o pomoc
Specyfikacja Komputera:
Płyta Główna: Gigabyte F2A88XM-HD3
Procesor: AMD Athlon X4 880K
Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500W
Karta Graficzna: GTX 770 MSI
Ram: Crucial Ballistix 8GB 1600 MHz
Kiedyś znajomy szukał cudów na kiju, a okazało się, że ma zapadnięty guzik na obudowie i trzeba było z laczka pociągnąć, aby odskoczył Może tobie blokuje się guzik od resetu?
Panie ja mam sprawne wszystkie guziki XD nic sie nie blokuje
To wygląda na problem z zasilaniem, zasilacz, płyta, karta grafiki - przejrzyj kondensatory elektrolityczne, czy nie wylane lub wybrzuszone.
Test na innym zasilaczu.
Ta GTX770 ma podpięte dwie wtyczki zasilania?
Zasilacz testowany na innym komputerze i jest sprawny. Kondensatory nie są wybrzuszone ani nie wylane. Na dwóch kartach graficznych to samo. Tak ma podpięte wszystkie wtyczki zasilania gtx 770. Zasilacz 4 dni po kupnie.
Bios płyty masz najnowszy?
No to znak zapytania, to płyta?
Tak bios jest najnowszy
No to jeszcze potrzebny inny zasilacz - może jakaś niekompatybilność z płytą?
To znaczy co może być niekompatybilne w zasilaczu
A tego to Ci nie powiem, ale zdarza się, że zasilacz nie współpracuje poprawnie z płytą główną - warto sprawdzić, ale to raczej objaw zasilania i jeśli karta i zasilacz sprawny zostaje płyta?
Czyli co może być z płytą główną? Sekcja zasilania?
???
Przy rozruchu masz zimny komputer i nie naładowane kondensatory elektrolityczne i w tym momencie wszelkie zasilacze (stabilizatory) są mocno obciążone. Po resecie masz już zdecydowanie mniejsze obciążenie tych elementów i dlatego startuje poprawnie. I z reguły na taką przypadłość pomaga wymiana zasilacza, ale może to być np: jakiś uszkodzony stabilizator impulsowy na płycie lub karcie grafiki.