Witam. Mam od pewnego czasu problem, otóż posiadam dysk HDD Samsunga i postanowiłem zakupić nowy dysk SSD Apacer 256GB 2,5" SATA SSD AS350 Panther i podczas włączania ( dokładnie kiedy jest logo systemu Windows) na dole powinno pojawić się kółko, lecz ono się nie pojawia, mógłbym czekać 20 minut i by się nie pojawiło a komputer by się nie włączył, muszę zrestartować go przyciskiem i wtedy normalnie się uruchomi. Mierzyłem napięcia, wszędzie jest ok ale przy +5V PG, pojawia mi się stałe +4.6V, myślę, że to nie stanowi problemu ale chcę się upewnić. Zauważyłem to gdy komputer jest ,zimny" czyli np. po nocy jak próbuję go uruchomić, jeśli bym go uruchomił(rozgrzał) i uruchomił po 2 minutach, też by się normalnie włączył, przywracałem ustawienia domyślne BIOSu, lecz nic nie dało. Formatowałem go na różne sposoby, nie przydzielałem miejsca na dysku HDD, odłączałem dysk HDD na czas instalacji, nic nie pomogło. Kończą mi się pomysły, posiadam ram 2x4 GB DDR3, Nvidia Geforce GTX 650 , płytę główną ASRock 970 Pro3, procesor AMD FX-4100 i zasilacz LDLC 80 BRONZE 650W ATX. Za wszelakie pomysły dziękuję.
Troszkę to dziwne, osobiście spróbował bym wymienić bateryjkę podtrzymującą pracę cmos, bo wygląda to tak jakby bios cały czas wracał to poprzednich złych ustawień.
Można to zweryfikować jakoś ? Że to jest 100 % ta bateryjka ?
Nie przychodzi mi do głowy sposób ale to koszt 5zł. Może warto?
Oczywiście, że warto tylko o ile mnie wiedza nie myli to przy uszkodzonej bateryjce powinna mi się resetować data i godzina, a się nie resetuje
No w teorii powinna ,ale jeśli masz stały dostęp do internetu to jest możliwe ,że ci się zaktualizuje data i nie będziesz o tym wiedział, mogą to też być pierwsze objawy, nie wiem problem jest dziwny jeszcze aktualizacja biosu mogła by pomóc.
Jeszcze rozważałem opcję zepsutego dysku SSD, nie mam pojęcia czy jest trafna… Z czego co pamiętam aktualizacja BIOSu może pomóc ale i też dużo namieszać w systemie, myślisz że pomoże ?
Sam nie wiem problem jest mega dziwny ale aktualizacja biosu o ile nie stracisz prądu w jej trakcie raczej nie powinna nic namieszać. Co do dysku ssd to daj screen z programu crystaldisckinfo.
Nie może pomóc, bo masz już działającą jedyną opublikowaną wersję BIOSu, czyli 2.00 z 2014 roku.
https://www.asrock.com/mb/AMD/970%20Pro3/#BIOS
To w takim razie co mam spróbować zrobić ? Baterię wymienić ?
Daj screena z programu crystaldisckinfo
Tak zacznij od bateryjki, a następnie odpal z 1 dyskiem z windem, może na innych miałeś resztki bootloaderów etc.
A jaką masz kartę graficzną?
Nie masz przypadkiem dwóch złączy? Np: dwa DVI?
Jak tak to przełącz kabel od monitora do drugiego złącza i sprawdź czy to nie rozwiązało problemu.
Kiedyś tak miałem.
Po prostu odłączyć hdd i przetestować?
CrystalDisckinfo dałeś z innego programu.
jak napisałem w poście Nvidia geforce gtx 650, mam jedno DVI i jedno D-sub
Hdd powoli do wymiany. Ale wątpię by to była przyczyna chociaż kto wie. Odepnij go i odpal kompa.
Sprawdź kondensatory elektrolityczne w okolicy procesora.