Zrobiłem format, mam czystego windowsa 8.1 (bez większości sterowników) i po otworzeniu eksploatora plików mam tylko dysk C i napęd. W zarządzaniu dyskami mam kilka partycji, w tym partycja ponad 300 GB, która miała nazywać się D, a przy nazwie jest puste. Czy da się to naprawić?
A kliknij PPM na ten dysk w zarządzaniu i tam powinno być coś w stylu przypisz literę dysku. Jeśli dysk nie ma litery to nie będzie go w eksploratorze.
Chyba się da przypisać, jednak literki D nie ma jest A, B, E, F itd.
Widocznie jest zajęta przez inny napęd. Nie przejmuj się i wybierz jakąkolwiek, a potem zmienisz. Sprawdź co zajmuje literę D i tam zmień ją na inną. Wtedy D będziesz miał uwolnioną i do dyspozycji.
Ok, napęd był D, najpierw zmieniłem napęd na E, a potem dysk na D i pojawiło się okienko Przed użyciem dysku w stacji w dysku D musisz go sformatować. Formatuj dysk/anuluj. Co zrobić?
Na C mam system plików ntfs a na D raw. Coś z tym zrobić, zmienić?
Jak nie masz tam żadnych danych to formatuj.
Sformatowałem D i jest już widoczny i ntfs
PS: spytam przy okazji, po formacie pisze, że nie jest aktywowany system windows, bo nie mogę połączyć się z netem (nie mam sterowników), mam płytkę ze sterownikami dołączoną z laptopem, mam z zainstalować tamte sterowniki?
Windows 8.1 nie zainstalował karty sieciowej? Po kablu powinno pójść. Chyba że nie masz RJ45 to wtedy instaluj z płyty. Ja bym zainstalował tylko te do sieci a resztę (grafikę itd) dociągnął później żeby potem nie aktualizować.
Mam przez router, w panelu sterowania jak wezmę odinstaluj programy - to jest zero programów.
Ale co mają programy do sterowników? PPM na Komputer->Zarządzaj->Menadżer urządzeń. Przy jakich pozycjach masz żółte znaczki? Albo zainstaluj te sterowniki do karty WIFI z płyty albo odepnij na razie kabel od rutera i wepnij go do laptopa. Windows 8.1 kartę sieciową (nie WIFI) powinien sam rozpoznać. Wtedy wejdź na stronę producenta laptopa i ściągnij sterowniki do WIFI, grafiki, dźwięku itd.
Zainstalowałem już większość sterowników, nie sprawdzę już czy przed instalowaniem sterowników do karty sieciowej, system odczytałby sieć przez kabel.
No nic, jutro zajmę się aktywacją systemu i kontem microsoft.