Komputer nie widzi dysku sata II

Witam.

Mam pewien problem mianowicie kupiłem sobie niedawno dysk 500GB Segate(zewnętrzny z możliwością podpięcia go do USB2.0 lub SATA. Wszystko fajnie działało do momentu gdy nie zrobiłem sobie reinstalki windows XP SP3. Dysku wogóle nie czyta ani nie widzi… wiecie może w czym jest problem. Pozniżej dane dotyczące mojego sprzętu:

1. Wyniki z Everest ultimate edition:

Typ procesora Intel Celeron D 331, 2666 MHz (20 x 133)\

Nazwa płyty głównej Asus P5GD1-FM (FSC OEM) (3 PCI, 1 PCI-E x16, 4 DDR DIMM, Audio, LAN, IEEE-1394)

Typ BIOS’u AMI (06/28/05)

Kontroler IDE Intel® 82801FB Ultra ATA Storage Controllers - 2651

Kontroler IDE Intel® 82801FB/FBM Ultra ATA Storage Controllers - 266F

Dysk fizyczny WDC WD800JB-00JJC0 (74 GB, IDE)

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP20 (DVD+R9:16x, DVD-R9:12x, DVD+RW:22x/8x, DVD-RW:22x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)

Mikroukład płyty głównej Intel Grantsdale i915P

DMI (płyta główna): producent Fujitsu Siemens

DMI (płyta główna): nazwa P5GD1-FM

DMI (płyta główna): numer wersji Rev 1.xx

DMI (płyta główna): numer seryjny MB-1234567890

1. Dysk którego mi nie wykrywa:

Segate Barracuda 7200.11

ST3500320AS

firmware SD15

Gdy podłącze dysk do sieci bo jest zasilana kieszeń to widać że dysk pracuje ale komputer go nie wykrywa.

Jeśli wiecie o co chodzi prosiłbym o szybką odpowiedź. Dzięki pozdrawiam

Windows XP nie posiada sterowników do dysków SATA (musisz w trakcie instalacji wsadzić dyskietkę ze sterownikami do napędu). Jeśli dysk jest już zainstalowany wystarczy je zainstalować w ‘klasyczny’ sposób.

A z poziomu windowsa nie da sie go zainstalować,tzn: bo teraz mam windowsa zaisntalowanego na dysku 70GB i co też muszę te 500GB z dyskietki zamontować?

Wrzuć to sobie w google… i zobacz rezultat… Możesz właśnie doświadczać czegoś, co się nazywa BSY error… :frowning:

Pobierz i rozpakuj te sterowniki: http://downloadcenter.intel.com/confirm … =〈=eng i zintegruj je programem xp iso builder, lub skopiuj je na dyskietkę. W przypadku dyskietki, podczas startu instalatora obserwuj napisy na dole. Kiedy pojawi się informacja żeby wcisnąć klawisz f6 aby załadować sterowniki, wciśnij go i potem po załadowaniu plików instalatora, zostaną odczytane sterowniki i wtedy przechodzisz strzałką w dół na swój kontroler i wciskasz klawisz enter. Dyskietkę wyciągasz dopiero po zakończeniu instalacji systemu.