Komputer nie widzi karty dżwiękowej

Dzień dobry

Nie używałem komputera ok 2 miesiące. Wcześniej wszystko działało ok. Po 2 miesiącach włączyłem komputer i w biosie moją uwagę przykuł napis: “ULTRA DMA MODE-5 S.M.A.R.T. CAPABLE BUT DISABLED”. Po włączenie sie Windowsa zorientowałem sie, że mam problem z dzwiękiem. Mianowicie dżwięku nie ma; “Program Windows Media Player nie może odtworzyć pliku. ponieważ wystąpił problem z urządzeniem dzwiękowym. Urządzenie dżwiękowe może nie być zainstalowane na komputerze, możę być używane przez inny program lub może nie działać prawidłowo”. Po przeczytaniu tego komunikatu zajrzałem do Menadżera urządzeń, gdzie nie znalazłem śladu po karcie dżwiękowej. Po parudniowej “batalii z Googlami” zdołałem jedynie odkryć program Aida32, który to pokazuje obecność karty dżwiękowej. Robiłem jeszcze reinstalowanie sterowników, parokrotnie,(do chipsetu płyty głównej i karty dżwiękowej)które nie pomogło.

Problem polega jeszcze na tym, że mam stary komputer i płyty ze sterownikami do ww urządzeń już nie działąją (żle je troche traktowałem i sie porysowały z czasem), a te sciągnięte na dniach z internetu sterowniki chyba nie są kompletne, albo nie wiem dobrze czego szukać w internecie.

Chciałbym prosić o pomoc w zainstalowaniu tej karty, żęby dżwięk był. :slight_smile:

Płyta główna: MSI kt3 ultra (MS-6380E)

MIkroukład płyty głównwj: VIA VT8367 Apollo KT333

Karta dżwiękowa: TerraTec DMX 6fire 24/96

Niewiem czy sprawdzałes ale zainstaluj ten sterownik do dzwięku:

ftp://ftp.terratec.de/Audio/DMX6fire249 … M_5.40.exe

następnie Wejdź w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka “Audio” -> w pozycji “Odtwarzanie dźwięku” sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa . Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Dzięki za odpowiedz. Ten sterownik jest jakiś dziwny. Miałem z nim do czynienia wcześniej. Są w nim zawarte dwie instalacje: panelu kontrolnego tej karty (control panel) i samego sterownika. Obie te rzeczy trzeba najpierw rozpakować, gdześ zapisać i dopiero można instalować. Problem pojawia sie tutaj: Instalator do Panelu kontrolnego jest, natomiast instalatora- drivera nie ma, tzn. nie ma pliku instalacyjnego (setup czy coś takiego) w rozpakowanym folderze “WDM Driver Version 5.40”

“WDM ControlPanel Version 5.40” jest, a “WDM Driver Version 5.40” nie ma.

Dodane 31.05.2012 (Cz) 23:20

Jeszcze napisze, że pamiętam, iż kiedyś jak instalowałęm sterowniki z płyty to instalowałem najpierw “driver” a później panel kontrolny. Innymi słowy nie było tak że jedną instalka instalowałem dwie rzeczy naraz. Napomknienie o tym może myć decydujące w rozwiązaniu tej sprawy gdyż wszystkie sterowniki jakie do tej pory znalazłęm w internecie cechowały sie deficytem pliku “odpalającego” w “WDM Driver Version 5.40”.

bo te pliki co sie tam znajdują nalezy recznie zainstalować poprzez menedzer urządzeń, ale moze byc problem bo mowisz ze jej tam nie ma ani innych znaków zapytania itp. Może otwórz komputer wyjmij karte i wsadz na nowo, wtedy powinno od nową ją wykryć.

Już to robiłem, tzn wyjąłm kartę z gniazda PCI, taśmy z prowadzącej z katry do dysku nie ruszałem, ale to chyba nie ma znaczenia.

A jeszcze mam pytanie karta dzwiękowa jest podłączona tylko taśmą z dyskiem i gniazdem PCI do płyty głównej? czy tam coś jeszcze ma znaczenie? Bo nikt nie powinien nic ruszać przy omputerze przez te 2 miesiące, ale do karty dziękowej podłączony jest taki cieńki kabelek, który nigdzie nie jest podpięty z “drugiej strony”. Kto mógł mieć dostęp do komputera mówi, że nic nie ruszał przy nim.

A mogę spytać dlaczego akurat korzystasz z tej karty? Być może jest lepsza, ale może też warto spróbowac ją wyjąć i zobaczyć jak z dzwiękiem na zintegrowanej karcie dzwiękowej bo z tego co widze twa płyta ją posiada.

Kupiłem ją już dawno do tworzenie muzyki. Przez te 10 lat spisywała sie dobrze, ale jeżeli może byc jakikolwiek dźwięk to też by było dobrze, nawet ten “zintegrowany”. Na inną kartą mnie narazie nie stać.

Dodane 31.05.2012 (Cz) 23:55

Poszukam jak włączyć zintegrowaną kartę i sie odezwę. Narazie dzięki wielkie.

No to wez wyjmij tą karte, potem wejdz do biosu naciskając klawisz delete przy starcie kompa i włącz zintegrowana dzwiekowke.

Wchodzisz w biosie w Integrated Peripherals i przy wpisie AC97 audio przestaw na enabled, Włącz kompa i zainstaluj ten sterownik:

http://download1.msi.com/files/download … C97_MB.zip

:smiley: Mam dzwięk, ciekawe bo nie wykrywa sie dużej różnicy między zintegrowaną kartą a moją normalną, nieważne. Teraz muszę szukać dalej żeby podłączć zewnętrzną kartę. Pytać dalej. Na tym etapie musze podziekować, bo chociarz mp3 gra. (polecam Cypress Hill III; Temples Of Boom)

Dzięki wielki panu djkamil09061991 (ps jak dobrze rozumiem dj oznacza dj jak bys chciał posłuchać jak robią inni muzykę to za pomoc udzieloną mi moge ci przesłąć kilka swoich kawałków. Jest to raczej przeciętne co robie, ale jak chcesz to zapraszam, gdzieś ci dostarcze - oczywiście jak sie zapoznam z jakimś odpowiednim programem do wymiany plików)

Jakbyć miał pomysł co z tymi sterownikami co podałeś poprzednio WDM Driver Version 5.40 zrobić i jak zrobić żeby komputer czytał tę zewnętrzną kartę dźwiękową to pisz prosze, piszcie. Przypominam, że w internecie tego nie ma raczej - przeszukałem. Wszystkie potrzebne dane napisałem wyżej, jak by co prosze pisać, dzięki i dowidzenia. A dzwięk jest naprawde niezły jak na zintegrowana kartę :lol:

Dodane 05.06.2012 (Wt) 18:39

Problem rozwiazany, zrobienie prostrze niż można by było przypuszczać.:

Gdy karta była podłaczona do komputera w Menadżerze urządzeń wyświetlał sie, bodajże, żółty wykrzyknik Nieznane urządzenie audio. Trzeba było zaktualizować sterownik a sterowniki to właśnie te sterowniki podane przez djkamil09061991. i nie potrzeba było w nich żednego pliku uruchamiajcego. Automatyczna instalalcja sama poradziłą sobie z tym sterownikiem.

Ale jestem :lol: … głupi… ale dociekliwy, i o to chodzi, jak ktoś głupi to trzEbA sie nachodzić. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje z uwagę.