Mam pewien problem, wcześniej używałem modemu od neostrady, który był przez USB ale niedawno kupiłem sobie router wi-fi (tp-link td-W8901G) ale on działa tylko przez kabel sieciowy (nie ma USB), a moja karta sieciowa nie znajduje żadnego połączenia (nie widzi kabla), a ja nie wiem czym jest to spowodowane. Może karta sieciowa jest zepsuta ?
Ps: Router znajduje siec adsl, wszystko działa poprawnie tylko nie ma połączenia z komputerem.
Wpierw sprawdź czy karta sieciowa nie jest przypadkiem wyłączona w BIOSie, jeśli nie jest, to zainstaluj sterowniki do niej. Jeśli jest to karta zintegrowana z płytą główną, to sterowniki do karty sieciowej powinieneś mieć na płytce ze sterownikami do płyty głównej. Jeśli jest to karta dołożona (np PCI) to sprawdź, co to za model i poszukaj sterowników w necie a następnie zainstaluj.
Sprawdź jeszcze ustawienia routera, włącz DHCP i sprawdź wówczas czy zadziała oraz sprawdź ustawienia TCP/IP dla karty sieciowej i przestaw ip na automatyczne.
Router raczej dobry będzie. Sprawdź kartę sieciową na innym systemie operacyjnym (Linux z płyty live-CD). Linux z reguły karty sieciowe sam wykrywa, tak więc odpadnie kwestia sterowników i będziemy wiedzieli czy w ogóle jest sprawna.
Ale korzystając z LiveCD wkładasz płytkę do napędu, ustawiasz bootowanie z płyty CD i już, nie instalujesz nowego systemu tylko używasz tego, który uruchamia się z płyty. Na tym polega idea działania LiveCD.