Komputer nie widzi monitora

Od razu mówię że średnio znam się na komputerach

Problem wygląda tak

Mój komputer po włączeniu prawie zawsze nie widzi monitora przez co dopiero (przy wielkim szczęściu) za 7-8 resetem wszystko zaczyna działać, jednak nie to jest największym problemem gdy już wszystko jest jak należy po 5-20 minutach monitor nagle nie pokazuje obrazu (podkreślam nie pokazuje a nie wyłącza się), i nic nie skutkuje tylko ponowny wielokrotny restart. Przy włączaniu komputera po nie załączeniu z monitorem jest 1 długi dźwięk i 3 krótkie (zwykle oznacza to błąd karty graficznej) o ile dobrze pamiętam to mój BIOS to Phoenix.

Proszę o pomoc :slight_smile:

jeśli są jakieś błędy to od razu mówię że musiałem się spieszyć

Dodane 28.09.2011 (Śr) 19:10

prosił bym o szybką pomoc

czy to może wina monitora ?

z góry dzięki

zobacz czy na płycie głównej niema napuchnietych kondensatorów

ja bym od tego zaczoł :slight_smile:

zaraz to zrobię

Sprawdź RAM :

Memtest86 4.0a

• czym dłużej tym lepiej.

Jeżeli masz kilka kości to :

1. dotknij się obiema rękami kaloryfera, kranu etc. w celu pozbycia się ładunków elektrostatycznych.

2. odłącz komputer od sieci/prądu.

3. sprawdzaj oddzielnie.

Sprawdzone porady :

prawidlowe-sprawdzenie-modulow-ram-bledy-t50125.html

nie są okej(kondensatory)

Sprawdź przewód połączeniowy miedzy karta grafiki a monitorem. Sprawdź czy karta jest prawidłowo dociśnięta, jeśli masz drugie wejście dvi (lub przejściówkę) spróbuj przełączyć monitor. Możesz tez sprawdzić czy nie jest zbyt zakurzona, bo moim zdaniem jest to wina przegrzewającej się lub przegrzanej karty.

Kiepski zasilacz często bywa powodem takich problemów. Jakiej firmy masz zasilacz?

Obowiązkowo, jak pisze kolega powyżej sprawdź pamięć: Memtest 86+ v4.20 http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,P … 12492.html

W pracy miałem kiedyś taki sam problem. Tam akurat coś nie tak było z płytą główną. Ale najbardziej prawdopodobna usterka to: 1- Pamięć. 2 - Zasilacz. 3 - Płyta główna. 4 - Inne podzespoły komputera. Kiedyś tutaj na forum był taki sam problem i winowajcą okazała się nagrywarka. Dobrze byłoby też w Twoim przypadku poodłączać takie rzeczy jak nagrywarka, karty sieciowe, dźwiękowe, urządzenia na USB i włączyć go w minimalnej konfiguracji. Obejrzyj jaki będzie start. Ale najpierw zrób test pamięci. Można też spróbować zaktualizować BIOS.

xman zaraz to zrobię

m1k3 karta rzeczywiście jest zakurzona z tego co wiem to chyba trzeba użyć sprężonego powietrza

Ja używam ostrożnie odkurzacza (lekkie ssanie)

Jaki dokładnie model płyty głównej posiadasz?

Masz możliwość sprawdzenia działania komputera z inną kartą graficzną?

:roll:

xman co do twojego programu to nie mogę go uruchomić w biosie

Dodane 28.09.2011 (Śr) 21:01

seba k mój zasilacz to ModeCom Feel 3 wiem że jest to zasilacz na czarnej liście ale ma sporą moc

Prawidłowo ustawiona kolejność bootowania z płytki CD/DVD ?

Chyba nie.

Sprawdzałeś reset BIOS-u ?

Odłącz komputer od sieci/prądu, dotknij się obiema rękami kaloryfera, kranu etc. w celu pozbycia się ładunków elektrostatycznych,

wyciągnij bateryjkę, po godzinie podłącz ją ponownie oraz komputer - sprawdź.

Inny sposób resetu - Load Optimized Defaults.

P/w powinien wystarczyć…

OT - kosz.

Forum to nie czat ani komunikator.