Od jakiegoś czasu komputer nie widzi mi napędu DVD. Nie widzi też jednego z twardych dysków (przez jakiś czas nie widział żadnego ale teraz widzi przynajmniej główny dysk. W każdym razie ten napęd działa, wysuwa się, jak wkładam płytę to się kręci. Windows go nie widzi. Bios też nie, próbowałam ustawić żeby startował z napędu ale to nic nie daje (jako urządzenia widzi tylko główny twardy dysk i stację dyskietek, której w ogóle nie ma. Co może być tego przyczyną? Czy mozna jakoś ustawić w biosie, żeby wykrył faktycznie podłączone ustawienia? Mam wrażenie, że problem pojawił się po jakimś poważnym błędzie systemu i dostałam komunikat, że ustawienia biosa zostały zresetowane… Generalnie nie mogę nawet przeisntalować systemu bo Windowsa mam na płycie… Proszę o pomoc!
Hmm a może użyj przywracania systemu ?
Przywracanie systemu nie przywróci ustawień biosu. Jeśli faktycznie wchodziłaś do biosu i nie widać urządzeń które są podłączone pozostałe dyski i dvd. Spróbuj w biosie sama przywrócić ustawienia domyślne przez load default i zapisać przy wychodzeniu z biosu czy to coś da . Stacje dyskietek można wyłączyć w biosie jeśli nie używasz i nie będzie widoczne w systemie, możesz sprawdzić może napęd dvd i pozostały(e) dyski są wyłączone i wystarczy je włączyć musisz szukać w innych zakładkach jak w ustawieniach do botowanmia . Na domyślnych ustawieniach powinny być wszystkie urządzenia prawidłowo podpięte widoczne więc to dziwna sytuacja dlatego kazałem jeszcze raz samemu zrobić domyślne ustawienia albo posprawdzać i ręcznie powłączać jak wyłączone.