Komputer nie włącza się bez włączonego monitora


(Tomas555) #1

Witam. 

 

Jeśli w złym dziale to przepraszam.

 

Na samym początku podam specyfikacje mojego PC :

 

-płyta głowna Asus P861-MX

-procesor Intel Core i5 3470,

-grafika Nvidia Geforce GTX 560,

-ram Kingston 8 GB,

-dysk 1 TB,

-monitor Philips 196V3LSB.

 

Otóż mój problem polega na tym że aby włączyć komputer musze odpwiednio "zgrać" włączenie monitora i komputera, tzn najpierw muszę włączyć przycisk od włączania komputera a dopiero po ok 3-4 s włączyć monitor. Przy czym nie zawsze się to udaje i wyświetla się napis "No video input". Gdy tak zostawię to komputer się nie włączy(a powinien tylko że bez monitora).

 

Nie jest to wina systemu gdyż robiłem formata(przy okazji) i problem nadal występuje. Wymieniłem również kabel łączący karte grafiki z monitorem. Sprawdziłem również monitor i z innymi komputerami tak się nie dzieje.

 

Z góry dziekuję za pomoc.


(george32801) #2

Jaki zasilacz masz w komputerze? (moc, marka i model)


(bachus) #3

Jak wspomniano, może coś głupieć zasilacz. Inna sprawa - oba urządzenia podłączone do tego samego źródła prądu (“fazy”), albo np. do tego samego UPSa?


(system) #4

Dwie możliwości, coś źle z kartą grafiki, druga to w bios złe ustawienie priorytetu która grafika ma pierwszeństwo.

Na czuja to drugie, bo ostatnio coś często spotykam ten problem u ludzi.

 

Problemy z zasilaczem objawiają się z lekka inaczej, najczęściej brak całkowity obrazu albo pipczenie biosu o błędzie.


(Tomas555) #5

Zasilacz to Chieftec 500 W(nie wiem teraz jaki dokładnie ale to sprawdzę i podam). A mogłbym prosić o podpowiedź co do tego BIOS-u?

 

I tak monitor i komputer podłączone do tego samego źrodła prądu.


(JNJN) #6

Zrób reset biosu baterią i samo się ustawi:

 

 

Ale to bardziej wygląda na uszkodzoną kartę grafiki, płytę,zasilacz,inne?

 

Ale najpierw zrób konserwację, przejrzyj dokładnie wszystko, wyczyść złącza stykowe karty i pamięci,inne - może to tylko jakiś brak styku,wilgoć lub uszkodzenie?


(Tomas555) #7

Ten komputer mam od niedawna i robi się tak od początku(więc to ignorowałem ale teraz mnie to zaczyna denerwować) czyli wina stykow raczej nie.

 

Spróbuje rano z baterią i zobaczę co dalej a jak nic nie da to serwis :confused: