Tak jak w temacie - nowy zestaw z konfiguracją jak poniżej. Po wpięciu wtyczki jest problem taki że komputer się nie włącza natomiast gdy wpięte jest 4 pin to wszystko działa normalnie. Staram się pomóc komuś zdalnie więc tak opisuję jak ktoś mi powiedział. Czy to tak ma być czy trzeba szukać gdzie jest problem? Również przesyłam zdjęcie, które przedstawia konkretne złącze.
Płyta powinna ruszyć po wpięciu wtyczki 4 pin w tej 8 pinowej. Jak czasami ludzie wsadzą na siłę od karty GFX, albo bokiem, co też się zdarza, to bywa, że uwali się kość BIOS, albo poleci stabilizator.
No tak, wszystko śmiga jak się wepnie tylko 4 piny w tym gnieździe na płycie co jest 8 pinów. Tylko chodzi o to czy tak ma być czy zły kabel jest wpięty?
Prawy, górny róg „EPS-12V”. taki powinien być przewód i wtyczka.
Jak widać składa się częściowo z 4 pinowej. Na płycie piny są zlutowane razem, dlatego niezależnie od tego czy jest to 8 pinowa czy 4 pinowa, działa tak samo.
No dobrze, to po grzyba robi się 8 pin? Jest tak, aby zapewnić mniejsze spadki napięcia przy dłuższych przewodach, poprawić kontakt w złączu, co jest sprzyjające przy nieco gorszych zasilaczach, oraz przy procesorach o nieco większym zapotrzebowaniu na prąd. Jest to też przydatne, gdy podkręcamy i nawet niewielkie spadki napięcia przy gwałtownym wzroście mocy mogą mieć znaczenie.
Generalnie lepiej wpiąć 8 pinową wtyczkę, bo zawsze to więcej drutów idzie, i moc rozkłada się na więcej połączeń, a tym samym mniej obciąża się złącze i przewody.
Moze takze temu. https://www.silentiumpc.com/en/product/supremo-fm2-gold-750w
Spotkałem sie z paroma zasilaczami i ich okablowaniem.
Na kazdym jego porcie był opis oraz na wtyczkach kabli, gdzie co z czym połaczyć na płycie.
P.S. Moja rada.
Samemu mozna składać starocie. Nowe, drogie, dać firmie która roibi to od lat i ma o tym pojęcie.
Jak sam „spieprzysz” to twoja strata, jak serwis to jego strata.