Komputer nie włącza się


(Piotrek Ziaja) #1

Witam. Mam pewien problem. Komputer mi się nie włącza. Zasilacz działa, systemowy wentylator uruchamia się, ale nie uruchamia się ten od procka. Procek jest dobry, 100% pasuje pod płytę, sprawny, kości ram sprawne (chodziły przedtem w innym kompie). Wydaje mi się jakby prąd nie dochodził do procka... (monitor wchodzi w tryb oszczędny (wyłącza się) zaraz po podpięciu kabla.

I mam jeszcze jedno pytanie. Z zasilacza wychodzą dwie kostki, duża i mała (czteropinowa). Do czego służy ta mała?

Intel celeron D 2.18 Ghz

512mb RAM

karta graf wbudowana w płytę. (ale inne też nie chodziły)

Proszę o sugestie co może być źle. Z góry dziękuję.


(SilberPunkt) #2

Jakie gniazdo zasilania masz na płycie głównej? 24-pin czy 20-pin? Dodatkowe cztery piny umożliwiają podpięcie nowszego zasilacza z wtyczką 24-pinową do starszych płyt z 20-pinowym gniazdem - wtedy nadmiarowe cztery piny "odpina się" od wtyczki. Jeśli w płycie masz 24-pinowe gniazdo to musisz podpiąć kompletny wtyk 24-pinowy - należy go złożyć w całość z dwóch części - 20-pinowej i 4-pinowej.

Sprawdź czy podpiąłeś dodatkowy 4-pinowy wtyk zasilania do płyty - przeważnie gdzieś w okolicach procesora.

:roll:


(Qba Lukaszczyk) #3

Na pewno sprawdzałeś zasilacz?

Tak czy inaczej, wygląda na to, że MoBo poszła się kochać.

Naturalnie, jeśli wszystko jest podłączone prawidłowo.


(system) #4

Proponowałbym sprawdzić czy nie obluźniła się wtyczka power sw, reset sw itd ... jednak dobrze byłoby to robić ostrożnie, ponieważ ponowne załączenie tej wtyczki z płytą główną może być nieco uciążliwe.

Pozdrawiam