Witam mam pewien problem a dokładnie miałem (o tym później) iż po zawarciu w przedłużaczu mój komputer się wyłączył i gdy chciałem go znów włączyć to się włączył ale jakby nie do końca ponieważ wiatraki kręciły się jakby na 30% prędkości, LEDy się świeciły, windows ani bios nie włączył się (po prostu czarny ekran) inaczej mówiąc nie było niczego i tak bez zmian to stwierdziłem że trzeba zresetować BIOS na płycie głównej ale nie po mogło. Wyjaśnienie dlaczego miałem problem mogę wyjść teraz na deb**a bo po prostu stwierdziłem iż płyta główna była padnięta wraz z innymi podzespołami i wyrzuciłem je i teraz się tak zastanawiam czy była to wina zasilacza? Ponieważ zasilacz zostawiłem i nie wiem czy coś z niego jeszcze będzie. O więcej szczegółów proszę pytać.
Tu podzespoły które były w komputerze:
zasilacz AeroCool Strike-X 600W
płyta Asus M4A89GTD PRO/USB3
procek Amd phenom ii x4 955
dyski 1HDD, 1SSD
RAM 8GB (4x2)
Komputer głównie służył do grania na niskich ustawieniach wy nowe gry + standard przeglądania internetu.
Mógł być zasilacz, mogła być płyta główna, mogła być karta graficzna. Trzeba by to było zweryfikować (inna grafika, inny zasilacz i test) to raczej spoko bo na dowolnych można sprawdzić, gorzej z podmianą płyty głównej, bo trzeba mieć kompatybilne z CPU. Mała też szansa, ale zawsze że zasilacz dostał “zwiechy” i pomogłoby mu odpięcie kabla zasilającego na 15 minut.
Wiesz, jak to był zasilacz to może sprzedać strzała na płytę główną i znowu coś poleci. Bez sprawdzenia bym nic na nim nowego nie odpalał, podmienić tem zasilacz w jakiegoś kompa starego trupa i tyle. Jak nie masz to zapytaj na forum czy ktoś z Twoich okolic nie ma starego sprawnego kompa do utylizacji bo zasilacz trzeba przetestować
… eh dobrze, ze przynajmniej zapytałeś.
Jak Pancia napisał: z zasilacze ostrożnie, jeżeli napięcie uszkodziło płytę, to najpewniej zasilacz też nie jest sprawy. Tzn. Może sie uruchomi, ale za zabezpieczenia bym nie ręczył już.
Skoro coś chcesz kupić, to tylko nie kupuj muzeum, weź Ryzena.
No, a teraz tyle na zintegrowanej grafice zrobisz. Obecnie jak się pokombinuje mix nowych i świeżych używanych części to nie trzeba bardzo dużo (wiem, pojęcie bardzo względne) wydać.
Mam jeszcze pytanie podłączyłem zasilacz tak że do zielonego i czarnego Pina(te piny na kablu tym do płyty głównej) podpiąłem kabel żeby zrobić obciążenie i wiatrak się kręci to zasilacz może być uszkodzony?