Komputer nie wyświetla obrazu

Witam,
Dzisiaj złożyłem swój nowy komputer(z części urzywanych) i po włączeniu komputer nie wyświetla obrazu, a ze speakera sychać jeden długi sygnał i po chwili drugi. Dodam że po włączeniu dioda memOK przez chwilę się świeci po czym gaśnie a karta graficzna jest podpięta jednym 6 pinowym złączem zamiast jednego 8 pinowego i jednego 6 pinowego mimo to karta startuje a wentylatory kręcą się. Jest ona również podpięta do monitora przejściówką dvi-i na VGA ponieważ mój monitor posiada tylko złącze VGA.
Co z tego może mieć wpływ na brak obrazu i jak to naprawić?
Z góry dziękuje za pomoc.

Sam to napisałeś:

Karcie graficznej brakuje mocy.

Moim zdaniem złącze 8-pin. Podłącz kartę tak, jak się należy, a nie kombinuj.

Mój zasilacz ma tylko to jedno złącze.
Wystarczyłby rozdzielacz 6 pin na 6 i 8pin?
Na nowy zasilacz mnie nie stać.

Co to za zasilacz? Jaka to karta?

Zasilacz to 450w chieftec, a karta asus radeon hd6950

Kup przejściówkę na molexa kosztuje grosze to rozwiąże twój problem.

a na integrze?

A jaki procek? Jak Phenom jakieś… już lepiej z kartą nie kombinuj. I zasilacz może zrobić psikus i chciałbym być złym prorokiem, ale czuję, że z “używanej karty” za 3 miesiące zrobi się “czy można ponownie piec kartę?”.

Nie dramatyzuj miałem do identycznego zasilacza kiedyś też radeona podpiętego, tylko tyle że ja sobie wziąłem wtyczkę wpiąłem się w kable i było ok, może śmiało kupywać przejściówkę wytrzyma to ten zasilacz spokojnie nie ma co dramatyzować.

Ale założysz się o to na pieniądze?

Jasne mogę ci ci to dać na piśmie skoro z ciebie taki niedowiarek :wink:

Procek to AMD A4-5300 I wątpię że karta padnie ponieważ była kupiona nowa I przełorzona tylko ze starego komputera

Da radę gwarantuje to, że miałem kiedyś identyczną konfiguracje i nie mówię tak żeby sobie mówić a interesuję cię taka przejściówka

8lat temu, jak nie więcej. To już wiek “grobowej deski” dla kart.
Co do zasilacza: jest OK. Procek masz słaby i w stresie nie powinieneś bez OC 350W przekroczyć. Gdybyś miał 125 W Phenoma, to ze 400W by mogło dochodzić, a niemłody zasilacz. :wink:

To tematu: musisz podpiąć odpowiednią przejściówkę inaczej…lipa.