Komputer nie wysyła sygnału do monitora


(Bartosziom133) #1

Witam :wink:

Niestety mam problem z komputerem. Mianowicie po włączeniu komputera monitor się nie uruchamia a sam komputer nie wydaje żadnych dźwięków (chodzi jak zawsze). Sprawdzałem go na innym monitorze i również brak obrazu, dysk wymieniłem i dalej to samo. Radiator od procesora się nagrzewa więc myślę że procesor działa poprawnie. Podejrzewam że padła karta graficzna lecz dziwi mnie fakt ze komputer nie wydaje żadnych dźwięków ( nie "pipczy") . Co może być tego przyczyną ? :confused:

Proszę o szybką odpowiedź i z góry dzięki.


(rgabrysiak) #2

Cześć

Sprawdź kartę graficzną na innym komputerze. Jeżeli i tam nie zadziała - masz rozwiązanie problemu.


(Bartosziom133) #3

niestety nie mam jak , bo ten komputer jest bardzo ale to bardzo stary i na obecnych komputerach są już inne wejścia na kartę graficzną ;/


(rgabrysiak) #4

Cześć

Więc skorzystaj z pomocy serwisu :wink: Nie bardzo wiem jak można wykluczyć usterkę karty nie testując jej.


(kamilek030190xd) #5

Podłączony jest głośniczek systemowy do płyty głównej?? jeżeli nie to podłącz.

Druga sprawa to możesz bios zresetować,może coś to pomożę,wyciągnij baterie i wyłącz zasilanie,po 10minutach włóż baterie i odpal kompa.

Trzecie to zmieniałeś kabel sygnałowy monitora?? może tam leży problem??:stuck_out_tongue:

czwrarte: podociskaj wszystkie podzespoły od kompa,może coś nie dociska albo się slot od grafiki zakurzył czy coś.


(Bartosziom133) #6
  1. Głośniczek jest podłączony

2.Resetowałem ale na około 1 min to spróbuje jeszcze raz

3.Nie ,nie zmieniałem ale raczej powinien być sprawny

  1. Wszystko jest ok

(kamilek030190xd) #7

Zresetuj dłużej,na starych płytach trzeba czekać wieczność:stuck_out_tongue:

Podmień kabel sygnałowy

czy na monitorze jest komunikat o tym że brak sygnału czy jest czarny ekran??


(Bartosziom133) #8

Nie, wyświetla się tylko że monitor przechodzi w stan oszczędzania energii :confused:


(kamilek030190xd) #9

Aha czyli można się spodziwać że z grafiką jest coś nie tak..

podaj jeszcze nazwe płyty głównej


(Bartosziom133) #10

Płyta główna to ASRock K7S41GX ;/ Prababcia z niej xD


(kamilek030190xd) #11

Korzystasz ze zintegrowanej grafiki czy oddzielnej na agp??


(Bartosziom133) #12

Oddzielnej


(kamilek030190xd) #13

Wyjmij tę pod agp i podepnij monitor pod tę zintegrowaną,wykluczymy wtedy wade kabla sygnałowego lub płyty głównej


(Bartosziom133) #14

Spróbuje w wolnym czasie i dam Ci znać , bo ten komputer jest u sąsiadki ;/

Na razie dzięki za pomoc :wink:


(kamilek030190xd) #15

Dobra to jak coś to do jutra,czekam na odpowiedź:slight_smile:


(Heyapi) #16

Zobacz czy bateryjka ma 3V, spotkałem się z płytami które z padnięta bateryjką nie podnoszą się.


(kamilek030190xd) #17

Co ma bateria do wysyłania obrazu do monitora>>?? :wink:


(Heyapi) #18

Kolego Kamilek ma wiecej niż wyjęcie bateryjki i długie czekanie, podstawowa sprawa aby zresetować BIOS wystarczy wyjąć bateryjkę i zewrzeć jumper'ki od CMOS (CLSCMOS1 lub CLSCMOS2) lub styki podstawki baterii- sprawa załatwiona od ręki a nie czekać wieki. Powracając co do baterii zużytej na niektórych (jak pisałem) płytach komputer właczy się w ten właśnie sposób jak opisał Keynan w pierwszym poście.


(kamilek030190xd) #19

tak tylko że ja pisałem żeby wyjąć baterie żęby zresetować bios,już o tych zworkach mi się nie chciało pisać,nie każdy wię które zworki trzeba spiąć:slight_smile: A jeżeli bateryjka byłaby słaba to na monitorze byłby kompunikat że low battery cmos ale jak ma to zobaczyć jak nie działa mu obraz??:slight_smile: szkody trzeba szukać po stronie,grafiki,płyty głównej,jezeli autor nie ma jak sprawdzić grafiki to możemy tylko przypuszczać co się możę dziać,ja jasnowidzem nie jestem więc nie wiem co się dzieje,cześć:slight_smile:


(Bartosziom133) #20

Panowie nie kłućcie się w najbliźszym czasie spróbuje podłączyć monitor do zintegrowanej karty graficznej i wyjąć tą baterię na 10 min. Jak to sprawdzę to dam znać :slight_smile: