Komputer nie wysyła sygnału do monitora

Witam :wink:

Niestety mam problem z komputerem. Mianowicie po włączeniu komputera monitor się nie uruchamia a sam komputer nie wydaje żadnych dźwięków (chodzi jak zawsze). Sprawdzałem go na innym monitorze i również brak obrazu, dysk wymieniłem i dalej to samo. Radiator od procesora się nagrzewa więc myślę że procesor działa poprawnie. Podejrzewam że padła karta graficzna lecz dziwi mnie fakt ze komputer nie wydaje żadnych dźwięków ( nie “pipczy”) . Co może być tego przyczyną ? :confused:

Proszę o szybką odpowiedź i z góry dzięki.

Cześć

Sprawdź kartę graficzną na innym komputerze. Jeżeli i tam nie zadziała - masz rozwiązanie problemu.

niestety nie mam jak , bo ten komputer jest bardzo ale to bardzo stary i na obecnych komputerach są już inne wejścia na kartę graficzną ;/

Cześć

Więc skorzystaj z pomocy serwisu :wink: Nie bardzo wiem jak można wykluczyć usterkę karty nie testując jej.

Podłączony jest głośniczek systemowy do płyty głównej?? jeżeli nie to podłącz.

Druga sprawa to możesz bios zresetować,może coś to pomożę,wyciągnij baterie i wyłącz zasilanie,po 10minutach włóż baterie i odpal kompa.

Trzecie to zmieniałeś kabel sygnałowy monitora?? może tam leży problem??:stuck_out_tongue:

czwrarte: podociskaj wszystkie podzespoły od kompa,może coś nie dociska albo się slot od grafiki zakurzył czy coś.

1. Głośniczek jest podłączony

2.Resetowałem ale na około 1 min to spróbuje jeszcze raz

3.Nie ,nie zmieniałem ale raczej powinien być sprawny

1. Wszystko jest ok

Zresetuj dłużej,na starych płytach trzeba czekać wieczność:P

Podmień kabel sygnałowy

czy na monitorze jest komunikat o tym że brak sygnału czy jest czarny ekran??

Nie, wyświetla się tylko że monitor przechodzi w stan oszczędzania energii :confused:

Aha czyli można się spodziwać że z grafiką jest coś nie tak…

podaj jeszcze nazwe płyty głównej

Płyta główna to ASRock K7S41GX ;/ Prababcia z niej xD

Korzystasz ze zintegrowanej grafiki czy oddzielnej na agp??

Oddzielnej

Wyjmij tę pod agp i podepnij monitor pod tę zintegrowaną,wykluczymy wtedy wade kabla sygnałowego lub płyty głównej

Spróbuje w wolnym czasie i dam Ci znać , bo ten komputer jest u sąsiadki ;/

Na razie dzięki za pomoc :wink:

Dobra to jak coś to do jutra,czekam na odpowiedź:)

Zobacz czy bateryjka ma 3V, spotkałem się z płytami które z padnięta bateryjką nie podnoszą się.

Co ma bateria do wysyłania obrazu do monitora>>?? :wink:

Kolego Kamilek ma wiecej niż wyjęcie bateryjki i długie czekanie, podstawowa sprawa aby zresetować BIOS wystarczy wyjąć bateryjkę i zewrzeć jumper’ki od CMOS (CLSCMOS1 lub CLSCMOS2) lub styki podstawki baterii- sprawa załatwiona od ręki a nie czekać wieki. Powracając co do baterii zużytej na niektórych (jak pisałem) płytach komputer właczy się w ten właśnie sposób jak opisał Keynan w pierwszym poście.

tak tylko że ja pisałem żeby wyjąć baterie żęby zresetować bios,już o tych zworkach mi się nie chciało pisać,nie każdy wię które zworki trzeba spiąć:) A jeżeli bateryjka byłaby słaba to na monitorze byłby kompunikat że low battery cmos ale jak ma to zobaczyć jak nie działa mu obraz??:slight_smile: szkody trzeba szukać po stronie,grafiki,płyty głównej,jezeli autor nie ma jak sprawdzić grafiki to możemy tylko przypuszczać co się możę dziać,ja jasnowidzem nie jestem więc nie wiem co się dzieje,cześć:)

Panowie nie kłućcie się w najbliźszym czasie spróbuje podłączyć monitor do zintegrowanej karty graficznej i wyjąć tą baterię na 10 min. Jak to sprawdzę to dam znać :slight_smile: