Komputer nie zawsze sie uruchamia, brak pikniecia

Witam,

Kumpel ma problem z komputerem i oddał mi go naprawy.

Parametry komputera:

Płyta MSI (nie pamiętam dokładnej nazwy)

Pamieć: Good Ram 1 gb

Procesor: AMD 1GHz

Grafika: 7670 HD AMD RADEON 1 GB/128bit

Dysk: Segate 500gb

Zasilacz: nIeznanej firmy 480W

Problem polega na tym ze komputer nie zawsze poprawnie startuje, raz go włączam i jest ok, uruchamiają sie wentylatory, bios piknie i przechodzimy dalej… jednak często jest tak ze komputer się uruchamia, wiatraki kręcą ale nie słychać piknięcia a monitor jest czarny.

Wyjmowałem już wszystko zmieniałem karty i było to samo, (jedynie zasilacz podmieniłem na 380W bo tylko taki miałem pod ręką) i ciągle jest to samo, raz komputer nie uruchomi się 10 razy żeby zaraz sie uruchmomić 2 razy pod rząd.

Jedyne czego nie zrobiłem to nie podpiąłem zasilacza o większej mocy i nie włożylem nowej bateri od biosu.

Pozatym chyba wszystko, wczoraj komputer uruchamiał się za każdym razem żeby po całej nocy (wypięty od prądu, zasilacz na 0) znów sie nie uruchomił.

Jakieś pomysły rozwiązania problemu?

Komp stary, może być wszystko, zacząłbym od:

• podmiany zasilacza na 100 % sprawnego

• wymiany płyty głównej (sprawdź kondensatory elektrolityczne na niej)

• inne

zasilacz jest nowy kilkutygodniowy, z tym że kiepskiej firmy.

Kondensatory nie są napuchnięte, sprawdziłem wszystkie i żaden nie ma wybrzuszeń.

Póki co jestem w pracy więc czekam na propozycje i po pracy ruszam z ich realizacją.

Nie ma znaczenia, ma być sprawny.

To są najgorsze usterki:

• nieraz bzdura jak zakurzone elementy, wyczyść wszystko, szczególnie grzbiety stykowe

• zimne luty na podzespołach

• sprawdź baterie ma mieć powyżej 3 V

• reset biosu i ponowne ustawienie i zapisz Save

• zrób test pamięci i dysku

• uszkodzenia, stawiam na płytę

• inne

no i jak jednak bym stawiam na zasilacz nie ma znaczenia to że nowy, ale te zasilaczopodobne twory wcale nie muszą poprawnie i stabilnie działać, sprawdź komputer na nowym ale markowym zasilaczu

Analiza:

Z opisu wynika, że nie jest to wina opeogramowania.

Wina stoi po stronie płyty lub zasilacza. Postawił bym na zasilacz. Spróbuj podpiąć sprawny zasilacz wtedy wszystko się wyjaśni. Innej opcji raczej nie widzę.

Pozdrawiam

Dzięki za zainteresowanie.

po południu podmienię baterie od biosu, wieczorem będę miał nieco lepszy sprawny zasilacz.

Co powiedzie o aktualizacji biosu?

Nie powiedziałem o jeszcze jednym ważnym aspekcie, jeżeli komputer raz dobrze wystartuje to potem już uruchamia się ponownie bez problemu, po wyłączeniu i włączeniu również jest ok, natomiast jak komputer zostanie pozbawiony całkowicie dostępu do prądu( tylko nie sprawdzałem jak długo musi być pozbawiony tego prądu i nie patrzyłem czy restartuje się godzina i data) to już po uruchomieniu jest czarno bez pikania:) może to kogoś na coś naprowadzi.

mi się kiedyś komputer nie chciał uruchomić w ten sam sposób a za chwile się uruchomił i pracował normalnie w sumie tak samo jak w tym komputerze

w końcu wcale się nie uruchomił, ale wiatraki się kręciły, okazało się że siadł zasilacz, po wymianie komputer mam w pełni sprawny

I kicha, podmieniona bateria - to samo

Wyczyszczony komputer powietrzem - to samo

Założony zasilacz Feel III 400ATX to samo… jakieś pomysły?

Nawet bez ramu nie pika… przełożyłem do innego slotu kość i pika dwa razy szybko i 8 razy wolniej…

Założony zasilacz Feel III 400ATX to samo… jakieś pomysły?

ten zasilacz włożyłeś na podmianę tak ??

Jeżeli tak spróbuj załatwić od kogoś znajomego naprawdę markowy zasilacz. co ma też porządną linie 12V.

To trzeba zrobić ręcznie, wyjąć np: pamięć odkurzyć i wyczyścić złącza stykowe itp.

Następna w kolejności to płyta główna - wszystko masz napisane.

wyczyszczone sprezone powietrze i kazdy styk, wtyczka przetarta alkoholem izopropylowym.

Chyba mam przyczyne, na 4 sloty ramu padly 3, do tego padła jedyna kość ram.

Możliwe?

Wszystko możliwe, tylko jak stwierdziłeś to uszkodzenie? spalone?

włożyłem kosc ze swojego komputera i przy ostatniej zaskoczyło, wsadzam kosc kolegi i nie wstaje, włoze swoją wstaje:) zaraz jeszcze przełożę jego gość do mojego komputera, dla pewności.

Kość cała przetarta alkoholem izpopropylowym i póki co pali na niej:)

Testowanie pamięci tylko programem memtest86. Możesz je przetestować u siebie, pamiętaj, że może trzeba zmienić u niego parametry pamięci w biosie, bo robiłeś reset biosu.

i znów to samo wystarczyło ze pare minut był odcięty całkowicie od prądu…

Hej,

Wynika z tego, że bateria na płycie głównej - odpowiedzialna za utrzymania ustawień BIOSu - jest wyczerpana. Odcięcie od zasilania przywraca ustawienia domyślne BIOSu, które być może nie są koniecznie poprawne.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Witam, wróciłem dopiero z urlopu dlatego też nie odpisywałem.

Niestety bateria kupiona nowa i to samo… przypuszczam że coś padło na płycie głównej (jakiś kondensator - ani jeden nie napuchnięty, może jakaś ścieżka), ale narzędziami którymi dysponuje nie jestem w stanie tego namierzyć i naprawić.

Poddałem się…