Komputer niesprawny - brak obrazu

Witam, Panowie mam problem z komputerem i nie bardzo wiem co może być problemem.
Zacznę od początku. Mianowicie w niedzielę nie chciał się włączyć, tzn nie było obrazu bo sam komputer niby pracował. Wykluczyłem wszystko wziąłem pod uwagę procesor a raczej jego przegrzewanie. Wyjąłem płytę na stół, nowa pasta, uruchomienie bez obudowy i ok działa. Złożyłem go, założyłem grafikę itd, i działał i dziś znów to samo. Jest takie coś że jak się uruchamia to mignie obraz tak na setną sekundy i nie ma obrazu a komputer niby pracuje. Wykluczyłem zasilacz, pamięci, wyjąłem wszystko i odpiąłem wszystko co mogło by to powodować i dalej to samo. Na zintegrowanej grafie też brak obrazu. Wygląda tak jak by nie wstawał procek. Proszę o porady.

Hej,

Rozumiem, że wyciągnąłeś kartę graficzną dedykowaną z portu PIC-E?

Podaj specyfikację komputera.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Tak.

Procek : AMD A10 4x3,8 Ghz
RAM: 16GB
Dyski : HDD 2TB Toshiba i SSD 120 GB GoodRam
Zasilacz : jakiś nie markowy 450 W

• Jaka płyta główna?
  • Jaka karta graficzna?

Karta MSI Radeon R7 250 4GB a płyta kurde nie pamiętam jaki dokładnie model. Nie ma mnie w domu w tym momencie jakaś MSI też.

reset biosu robiłeś ?!?!?

Koniecznie trzeba to sprawdzić.

Robiłem, lecz nie pomaga.

H81M- P33 coś ta seria

Pomoże ktoś ?

Spróbuje sprawdzić jeszcze zasilacz, zdjąć obudowę i zobaczyć czy zdrowe ma kondensatory.
Spróbuje sprawdzić kartę graficzną na innym kompie, choć na zintegrowanej jest tak samo więc to nie karta.
Wymienię baterię biosu może jest za słaba. Jeśli to nie pomoże, odezwę się .

Sprawdź, jakie napięcia daje zasilacz. Posłuż się do tego najlepiej multimetrem. Jak? Poniższy wpis może pomóc.

http://forum.benchmark.pl/topic/78009-pomiar-napięć-na-zasilaczu/

A do jakiego portu podłączasz w karcie graficznej monitor? Do D-Sub czy DVI?

D-Sub

Panowie problem rozwiązany. Nie uwierzycie co było powodem takiej usterki.
KLAWIATURA ! Komputer przestał wyświetlać obraz we wtorek po świętach, a w poniedziałek stwierdziłem że najwyższa pora wyczyścić klawiaturę. Gdzieś przypadkowo kapło mi trochę płynu do klawiszy, i prawdopodobnie robiła zwarcie.

1 polubienie

Faktycznie dziwny objaw jak na uszkodzone urządzenie USB. To wody chyba musiało być nieco więcej, bo zwarcie musiało być konkretne. :slight_smile:

Także dzięki serdeczne za pomoc i zainteresowanie tematem.
Komputer działa, nowa klawiatura już do mnie jedzie.

// temat do zamknięcia