Komputer od czasu do czasu wyłącza się zaraz po starcie


(Xsaba) #1

Witam

Dzieje się tak:

  • włączam komputer a on po kilku sekundach się wyłącza

  • nie reaguje na kolejnych kilka prób

  • nagle zaskakuje i jak gdyby nigdy nic działa i to wiele godzin

Tydzień temu podał mi komunikat "brak pliku NTLDR" Nie pomogło kopiowanie pliku z płyty systemowej i zdecydowałam się zainstalować system od nowa. Robiłam to po raz pierwszy, ale wszystko poszło gładko.

Komputer działał, odzyskałam część utraconych danych i byłabym szczęśliwa, gdyby nie niepokojące wyłączania - boję się, że znowu będę miała problem... Proszę o rady.

Zaznaczę, że jestem zupełnie zielona w temacie :frowning: a komputer służy mi głównie do pracy biurowej, wiec proszę nie pisać, że jest archaiczny itp.

Wyczytałam, że dobrze jest zainstalować HiJack - Poniżej log:

http://www.wklejto.pl/159434

System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition

Typ procesora Intel Pentium 4, 3200 MHz (16 x 200)

Nazwa płyty głównej Asus P4P800-VM (3 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)


(falcon89) #2

Zaktualizuj do SP3 (w Windows Update lub z http://www.dobreprogramy.pl/Windows-XP- ... 12243.html)

Zaktualizuj Internet Explorer

Pokaż screena z http://www.dobreprogramy.pl/HWMonitor,P ... 33495.html

Podaj SMART dysku z http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Pro ... 12177.html (zakładka Health)

-- Dodane 05.05.2013 (N) 18:52 --

Pobierz AdwCleaner http://general-changelog-team.fr/en/dow ... adwcleaner

Zamknij przeglądarkę.

Uruchom AdwCleaner, kliknij Usuń (komputer uruchomi się ponownie)


(Xsaba) #3

Dziękuję za szybką reakcję

Wykonuję kolejne polecenia, jednak chwilkę to potrwa...

Odezwę się zaraz po :smiley:

-- Dodane 05.05.2013 (N) 19:53 --

  • Zaktualizuj do SP3 - ZROBIONE

  • Zaktualizuj Internet Explorer - ZROBIONE ( choć używam Mozilli - a Explorer jest lepszy? )

  • AdwCleaner zrobił co trzeba :slight_smile: - ZROBIONE

- HD Tune 2 dysków :

gallery/image_page.php?album_id=20&image_id=5669

gallery/image_page.php?album_id=20&image_id=5668

- CPUID HWMonitor Report:

http://www.wklejto.pl/159451

Na koniec log HiJack:

http://www.wklejto.pl/159453

Zrobiłam ile umiałam - komputer nie wyłączył się ani razu, ale robi to niecodziennie, wiec jeszcze się nie cieszę

Dzisiaj już pewnie niewiele zdziałam... może jutro wieczorem...

W innym wątku komuś radzono wymianę zasilacza - Można jakoś sprawdzić czy jest taka potrzeba?

Pozdrawiam


(Kunktator) #4

Dobrze byłoby sprawdzić mechaniczną część komputera - otworzyć obudowę, sprawdzić ile jest kurzu na procesorze I innych elementach, odkurzyć.

Kot na zdjeciu - pewnie I w domu, może szwęda się dookoła komputera bo ciepło I grzeje, może włosię się gdzieś dostało, może po klawiaturze chodzi I wciska coś czego nie trzeba.


(Xsaba) #5

Dzięki za radę, ale komputer odkurzony bardzo dokładnie i przedmuchany sprężonym powietrzem kilka dni temu - faktycznie było w nim sporo kurzu.

Kot został tylko na zdjęciu, ten prawdziwy odszedł pół roku temu jako bardzo wiekowy staruszek, ale nie miał w zwyczaju kręcić się wokół komputera - ot taki kot - nie kot….

Wracając do komputera - na razie jest OK i może tak pozostanie :slight_smile:


(falcon89) #6

Który dysk jest systemowy?


(Xsaba) #7

system jest na D - HDTune_Health_WDC_WD1600JS-08NCB1


(falcon89) #8

Jeśli chodzi o SMART dysku

  • parametr C5 informuje o sektorach oczekujących na remap

  • parametr C7 informuje o błędach w komunikacji miedzy dyskiem a kontrolerem, na początek zmień kabel sata (zdjęcie)

Uruchom Wiersz poleceń (w menu start w Uruchom wpisz cmd.exe ), wpisz chkdsk d: /f kliknij Enter i jak pojawi się ten komunikat

Wpisz T i zatwierdź enterem, uruchom ponownie komputer.

Jeśli będzie coś naprawiał powtórz wszystko jeszcze raz.

Pokaz nowy SMART.

-- Dodane 06.05.2013 (Pn) 21:01 --

Z drugim dyskiem jest trochę gorzej, ma jeden bad sector (parametr 05, podświetlony na żółto), monitoruj ten parametr (czy nie zwiększa się wartość Data).


(Xsaba) #9

Jest kiepsko :frowning: - piszę z laptopa syna - brr nienawidzę laptopów !!

Uruchomiłam program CHKDSK - komputer uruchamiał się ponad pół godziny, nie pokazały się żadne ikonki na pasku zadań i po chwili komputer sam się wyłączył i włączył uruchomiając znowu CHKDSK. Teraz właśnie się uruchamia - tzn od kilkunastu min mam napis "zapraszamy".... - a wyglądało już na to, że jest dobrze...

Co do kabla sata to muszę znaleźć kogoś kto mi to zrobi - za żadne skarby nie dotknę niczego wewnątrz komputera :frowning:

-- Dodane 06.05.2013 (Pn) 22:59 --

właśnie pojawiła się tapetka Windowsa i nic więcej - żadnej ikonki na pulpicie, żadnego paska zadań - nic !!


(falcon89) #10

Spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym (instrukcja).


(Xsaba) #11

...jest pasek zadań, jest START, jest zegar i ikonka ChomikBox - próbuje połączyć się z internetem - daremnie, mysz nie działa... :frowning:

Komputer raczej nie łączy się z internetem

Chyba go wyłączę i spróbuję jutro - Rano trzeba wstać do pracy...

PS

no i własnie uruchamia się ponownie ... :frowning: - zupełnie sam jestem mu chyba niepotrzebna :?

-- Dodane 06.05.2013 (Pn) 23:17 --

po tym resecie (własnym) uruchomił się szybciutko - może będzie działać !!

  • nie zdążyłam uruchomić go w trybie awaryjnym)

-- Dodane 06.05.2013 (Pn) 23:19 --

włączyła się automatyczna aktualizacja - system automatycznie uruchomi komputer za 12 min

-- Dodane 06.05.2013 (Pn) 23:41 --

a>

a>

-- Dodane 06.05.2013 (Pn) 23:52 --

Najadłam się strachu :slight_smile: - Mam nadzieję, że coś się poprawiło?...

Proszę napisać jaki kabel sata mam kupić ?(Najlepszy byłby link do konkretnego - jest tego troszkę na Allegro i nie tylko i nie wiem czy czymś się różnią) Potrzebuje jeden czy dwa kable?

-Dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość :slight_smile:


(falcon89) #12

Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją.

Czy system uruchamia się normalnie?

-- Dodane 07.05.2013 (Wt) 0:20 --

Jeśli chodzi o kabel sata to można go kupić w każdym sklepie komputerowym (koszt kilka/kilkanaście zł).


(Xsaba) #13

Dzień dobry

Wczoraj po tych wszystkich przejściach system uruchomił się normalnie

Dzisiaj rano po włączeniu komputera usłyszałam początek sygnału Windowsa i komputer się wyłączył - jakby ktoś wyłączył listwę - zupełnie nagle. Po kilku minutach włączyłam go ponownie i uruchomił się bez problemu.

Teraz niestety muszę wyjść do pracy i już nic nie zrobię.

-- Dodane 07.05.2013 (Wt) 21:54 --

Witam ponownie

Komputer włączyłam ok 4 godz temu - Działa bez zarzutu !!

Dziękuje i pozdrawiam :smiley: