Cześć
Pacjent: AMD FX™-4300 Quad-Core Processor
Mam problem z procesorem/komputerem. Gdy procesor chodzi przez parę minut na 100 procentach to komputer odmawia posłuszeństwa i się wyłącza. Można to dokładnie zaobserwować podczas pełnego skanowania systemu Windows Defenderem. W czasie wyłączenia się komputera temperatury nie przekraczają 60 stopni na żadnym podzespole. Poczytałem trochę i wyłączenie AMD Turbo Core Technology może pomóc. Czy tak faktycznie mogło by się stać? Nigdy nie grzebałem w BIOSie i boję się że coś zepsuję.
W opcjach zasilania maksymalny stan procesora mam ustawiony na 100%. Czy zmniejszenie go o około 10 procent by coś pomogło? Pozdrawiam
Być może masz uszkodzony 1 z rdzeni procesora.
Jak dawno o ile wogóle wymieniałeś tam paste termo przewodzącą chłodzenie box czy coś innego
Może pasta źle sie rozprowadziła i częśc procesora nie oddaje ciepła
Co do tegp AMD turbo Możesz to wyłączyć ale nie wydaje mi sie żeby to było to. Moim zdaniem gdyby to było to komputer wyłączał by sie odrazu po osiągnieciu 100% Skoro on jednak chwile chodzi na setce co więcej uruchamia sie po takiej awarii Dla mnie problem leży gdzieś w temperaturze.
Pisałem wyżej że temperatura podczas wyłączenia się komputera nie przekracza 60 stopni więc to na 100% nie jest problem temperatury
Ja obstaje przy swoim ewentualnie krzywo zamontowane chłodzenie. Natomiast poczekaj może ktoś bedzie miał inny pomysł