Komputer odpala,czarny ekran grafika?

Napisz co masz za płytę, i jak miałeś podane zdjęcie zworek do czyszczenia i liczbę pinów (3) to czemu znalazłeś 4 pinowy przełącznik DIP który za pewne służy do zmiany fsb procesora, przestaw tak jak był na początku, bo jak zostawisz w innej konfiguracji to nawet jak pyta jest sprawna to może nie odpalić.

asus-i845e-2.jpg

i widac ten niebieski kwadracik i prosze mi pokazac jakie zworki mam przepiac w ktorym miejscu nawet jak zauwazylem jedna to niechciala wyjsc;/ :?

Zworka, a przełącznik dip to coś zupełnie innego, jak namieszałeś przy dipach to może być jak pisałem, ten którego ruszyłeś odpowiada za fsb i mnożnik procesora.

DIP

http://www.piekarz.pl/images/offer/028986c5d0.jpg

Zworka

http://www.poradykomputerowe.pl/data/el … /19/10.jpg

d2d6d5d24cc568dfm.jpg

Wyjmij wtyczkę z kompa, wyjmij baterię z płyty.

Znajdź te 2 wystające piny oznaczone jako CLRTC , zewrzyj np śrubokrętem na 5s.

Wsadź baterię z powrotem do płyty i zobacz czy odpali.

Dobrze by było jak byś to robił na innym zasilaczu np fortron, delta, chieftec, bo ten co masz może być przyczyną wszelkich problemów.

Zewrzyj połącz je z sobą czymś co przewodzi prąd, kawałkiem kabla, gwoździem, śrubokrętem.

Masz opisane, podstawa to żeby komp był całkowicie odcięty od prądu

Reset biosu to podstawa przy takim błędzie, jak zresetujesz i dalej tak będzie to przechodzi się do następnego czyli wypięcie grafiki czy ramu, sprawna płyta powinna piszczeć, nie sprawna nie będzie sygnalizować błędu, jak odpalałeś kompa jak był sprawny to pewnie było jedno czy 2 dwa piski z głośnika systemowego, nie sprawna płyta takiego dźwięku nie wyda.

Więc tak :

Zrobiłem jak kazałeś czyli odpiąłem komputer od kabla sieciowego wyjąłem baterie od płyty głównej do tych pinów przyłożyłem nożyczki (metal) po czym je wyjąłem zamontowałem spowrotem baterie od płyty i podłaczyłem kabel sieciowy .

Efekt: To samo (brak reakcji monitora) :frowning:

Więc to nie wina Biosu, sprawdzaj dalej, zasilacz i karta graficzna.Jeżeli masz możliwość pożycz od kogoś znajomego, lub sprawdź grafe na jego komputerze.Zasilacz nawet gdyby się okazał sprawny jak najbardziej do wymiany, bo prędzej czy później będziesz miał z nim większe problemy.

0k dam jutro odpowiedź pozdro =D>