Komputer odpala się tylko z płyty

Witam mam problem ponieważ komputer po włączeniu można tylko odpalić z płyty windows xp. W biosie tam gdzie sa te ustawienia uruchamiania według kolejnośći to mam ustawione 1.Hard Disk 2.Floppy 3.cd-rom. próbowałem różnych kombinacji. Raz nawet ustawiłem 1.hard disk 2.hard disk 3.hard disk ale nawet wtedy po odpaleniu kompa trzeba wkładać płytę. Wszystkie zmiany oczywiście zapisuje. Może wiecie dlaczego tak jest?

z góry dzieki.

jaką płytę trzeba wkładać ??

oraz jaki masz system ??

Jeśli ta płyta to instalator systemu, to opcja “Napraw system”

tak jest to płyta Windows Xp tak jak napisałem w pierwszym poscie.Ok napraw system a możesz dokładniej podać jakie komendy muszę wpisać ?

Postępuj tak, jak podczas instalacji, ustaw BOOT CD/DVD , instalator załaduje pliki i dojdziesz do miejsca,gdzie

masz wybór: “Naprawa istniejącego systemu”, oprócz “Instalacja systemu”, daj na “Napraw istniejący system”

tutaj masz wszystko opisane:http://toin.pl/2165/naprawa-uszkodzonego-systemu-windows-xp/

Najprawdopodobniej masz skopany system operacyjny, któwy nie startuje. A jest tak jeżeli nie da siuę go uruchomić wyjmując z napędu płytę i wtedy kolejność startu nie ma znaczenia. Jeśli to nie zadziała musisz naprawić system według poray reos lub zainstalować na nowo windowsa.

Hej,

A BIOS normalnie wykrywa dysk twardy? Może on właśnie jest uszkodzony…

Pozdrawiam,

Dimatheus

zrobłem tak jak było ale nie pomogło.

Dodam jeszcze że po uruchomieniu komputera po dłuższym jego nie użytkowaniu (np.jak włączam go rano) na tym pierwszym ekranie pojawia sie napis “CMOS checksum error- defaults loaded”. i aby dalej komp sie ładował musze kliknąc F1 nie wiem czy ma to jakiś związek ale moze pomoze.

bateria od biosu padła albo bios jest uszkodzony

Hej,

Faktycznie, albo BIOS uszkodzony, albo nie trzyma ustawień poprzez słabą baterię. A czy nie jest przypadkiem tak, że po wyłączeniu komputera wyłączasz też listwę zasilającą, do której podłączony jest komputer? Albo nie wyciągasz kabla z komputera z gniazdka? Ogólnie w zasilaczach ATX nawet po wyłączeniu komputera niewielkie napięcie jest dostarczane do płyty głównej i powinno ono zapewnić podtrzymanie pamięci BIOS’u.

:arrow: Jaka dokładnie jest to płyta główne - podaj model i producenta? Ile mniej więcej ma lat?

:arrow: Jaki model dysku?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Tak zgadza sie wyłączam przeważnie z listwy zasilającej komputer np. przez snem.

płyta głowna :MSI K8N Neo (MS-7030) i ma gdzieś 6-7 lat.

Dysk: WDC WD800JB-00JB-00JJC0 (74gb,IDE) dysk też ma tyle samo lat co płyta bo były razem kupowane.

taka stara płyta to się nie dziwie że bateria padła

idź z baterią do sklepu z sprzętem komputerowym i poproś o taką samą

Hej,

Powtarzam zadane pytanie. Sprawdź czy w BIOS’ie, w sekcji Standard CMOS Setup dysk jest wykrywany - przy ustawieniu Auto powinny pojawić się wartości dotyczące ilości głowic, sektorów, itp. Jeśli zaś w BIOS’ie dysk nie jest wykrywany, mamy do czynienia z problemem czysto sprzętowym.

:arrow: Próbowałeś dysk przepiąć do innego portu IDE?

:arrow: Zmieniałeś przewód, który łączy dysk twardy z płytą główną?

:arrow: Dociskałeś złącza w przewodach? Może kable się poluzowały i stąd problem?

:arrow: Czy zmieniałeś coś ze zworkami w dysku twardym bądź napędzie?

:arrow: Czy po uruchomieniu komputera dioda pracy dysku zapala się? Czy słychać bądź czuć pracę dysku twardego?

Kwestia bardzo prosta - do czasu, aż wymienisz baterię, zostawiaj listwę włączoną. Dzięki temu komunikaty o błędzie BIOS’u nie będą się pojawiały.

Sprzęt faktycznie bardzo wiekowy, dlatego wcale bym się nie zdziwił, gdyby padała i płyta główna, i sam dysk twardy… Ale by postawić jakąś diagnozę czekam na odpowiedzi na pytania powyżej.

Pozdrawiam,

Dimatheus

A więc tak wymieniłem baterię lecz to tylko pomogło tyle iż nie pojawia się komunikat :“CMOS checksum error- defaults loaded” lecz nadal odpala tylko z płyty.

BIOS wykrywa dysk twardy wszystkie parametry są podane.

Co do pytań powyżej:

-podpiąłem dysk do IDE2 lecz dalej to samo.

-przewód nie był zmieniany od początku istnienia komputera.

-dociskałem kable, są wszystkie spięte żaden nie lata swobodnie.

-nic nie zmieniałem ze zworkami.

-mam dwie diody czerwoną i zieloną obie po uruchomieniu komputera świecą sie.

niestety coraz bardziej obawiam się że tu nie chodzi o sprawy czysto sprzętowe…

czerwona dioda powinna mrugać,gasnąc albo przez pewien czas świecić wygląda na uszkodzony dysk

Hej,

Przynajmniej jeden problem rozwiązany. :slight_smile:

Ale przy wykrywaniu Auto? A jak zmienisz tryb na Manual, a później znów na Auto, to parametry pojawią się?

Przewód przydałoby się zmienić. Tym bardziej że jest to kwota dosłownie kilku złotych, a na dobrą sprawę wystarczy uszkodzenie jednej żyły transmisyjnej, by dysk nie działał.

Spróbuj podpiąć do komputera tylko sam dysk - odłącz napędy optyczne. Jakiś postęp?

Dodatkowo przywróć domyślne ustawienia BIOS’u.

:arrow: Czy słychać w ogóle pracę dysku twardego?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Witam ponownie przepraszam że nie odzywałem się ale jakoś nie miałem czasu, a więc tak:

-Jak wezme na tryb manual a pozniej znow auto to wykrywa ponownie parametry.

-zmieniłem taśmę ata na nową lecz nic to nie dało.

-odłączyłem napęd lecz wykryło mi tylko że go nie ma i dalej to samo.

-Pracy dysku nie słychać przynajmniej w moim odczuciu słychać tylko jak zawsze pomrukiwanie karty graficznej dobiegającej z jej wentylatorka.

może jeszcze jakieś pomysły

Dodane 11.11.2012 (N) 22:07

przepraszam ale zapomniałem jeszcze o jednej kwestii mianowicie gdy odłącze napęd to wtedy po odpaleniu kompa wyskakuje napis :

PXE-E61: Media test failure check cable.

PXE-MOF: Exiting NVIDIA boot agent.

Disc boot failure insert system disc and press enter.

będe wdzięczny jeśli ktoś wie i napisze o co w tym chodzi.

Hej,

Czyli dysk wykrywany jest poprawnie - przynajmniej w BIOS’ie. Co wskazuje, że część elektroniki dysku na pewno działa poprawnie. Pytanie tylko, co z mechaniką.

To akurat zły znak. Bardzo możliwe, że mechanika dysku jest uszkodzona. Dysk jest wykrywanym, ale nie może pracować, bo na przykład talerz magnetyczny się w nim nie kręci bądź też głowica jest nieruchoma lub w inny sposób uszkodzona. Czy wcześniej nie zdarzyło się, że dysk wydawał dziwne odgłosy - jakieś stuki i trzaski?

Komunikat wskazuje na to, że w BIOS’ie jest uaktywniona opcja bootowania z sieci - oczywiście do tego potrzebny jest odpowiedni serwer w sieci lokalnej. Bez niego takie bootowanie się nie uda, więc równie dobrze można tę opcję w BIOS’ie wyłączyć - powinna nosić ona nazwę Boot on LAN.

:arrow: Próbowałeś zasilać dysk z innego złącza Molex - na przykład z tego, z którego zasilany jest napęd optyczny?

:arrow: Próbowałeś uruchomić komputer z systemu typu Live CD/DVD, czyli systemu, który ładuje się bezpośrednio z płyty? Może to być którakolwiek wersja Linux’a bądź tryb Mini Windows XP zawarty na płycie Hiren’s Boot CD, albo też bootowalna płytka G-Parted, do zarządzania i partycjonowania dysków twardych. Chcielibyśmy sprawdzić, czy dysk widoczny jest w tych innych systemach.

:arrow: Przywracałeś domyślne ustawienia BIOS’u, korzystając z opcji Defaults BIOS Settings?

Pozdrawiam,

Dimatheus