Odpowiadając po kolei, wifi B może być do testów ale jest wolne 11Mb/s, dlatego sugerowałem N, gdzie przy dwóch antenach teortycznie to 150Mb/s, więc tutaj próbuj każdą po kolei i sprawdź czy jest wpływ na działanie przy obu urządzeniach. Standardy B, czy G mają szerokość tylko 20Mhz, N ma dopiero wybór, więc jeżeli wybierzesz opcje b/g/n i 40Mhz to niektóre softy działają tylko na N (taki galimatias).
Broadcom to producent chipów, półprzewodników, tym się nie przejmuj, chodziło mi w skrócie o to, że niektóre tańsze wersje mają problem z ogarnianem kilku rzeczy na raz przy kiepskim sofcie, stąd może być problem jak wszystko jest włączone.
DDNS jest Ci nie potrzebne
DMZ raczej też nie potrzebne, chyba, że chcesz mieć dostęp z zewnątrz do usług i reszta sieci wewnętrznej ma być oddzielnie
PING WAN zostaw włączony, on sprawdza czy dostawca Internetu “jest aktywny”
UPNP możesz wyłączyć ze względu na bezpieczeństwo, jest to dostęp do routera z poza sieci wewnętrznej
AP Isolation jeżeli włączone nie pozwala “widzieć się” w sieci urządzeniom, podłączonym do wifi, w jedym domu gdzie są tylko Twoje urządzenia możesz wyłączyć
Jeżeli router sam dobrze wybiera kanał z niskim obciążeniem pobliskimi sieciami (tak to wygląda) to zostaw na automatyczne, w sąsiednich routerach pewnie jest automat i później ktoś może korzystać z tego kanału zakłócając Twoją.
Dostawcy mogą różnie konfigurować DNS, jeżeli nie chcesz innych (czasem szybszych) możesz zostawić, jeżeli działa to znaczy, że dostawca netu je podaje. Ja korzystam z preferowany 1.1.1.1 zapasowy 1.0.0.1 i sobie chwale.
Szybkość WAN zostaw na automatyczną, dostosuje się do tego co dostaje, najprawdopodobniej u Ciebie pełny duplex 100M.
Czy przełączenie wifi tylko na B i podłączenie dwóch urządzeń sprawiło, że net działał na obu czy dalej masz problem?
Drugi pomysł, czy jeżeli masz podłączone jedno urządzenie (obojętnie które) to net działa bez problemu i problem jest tylko jak są dwa? Jeżeli tak to może być problem z konfiguracją na którymś.