Komputer po dwóch latach spoczynku

Witam właśnie miałem zamiar zgrać wszystkie dane z swojego już dość starego komputera który leżał w szafie około 2 lat , więc tak sygnał z BIOS prawidłowy jeden pik niestety tu się zaczynają schody podczas wczytywania systemu Windows ekran zawiesza się na logo systemu , kropeczki robią jeden obrót i nic jak by zamarzło czasami wyskakuje BSOD z napisem ‘Kornel Security Check Failure’ . Mogę zrobić zdjęcia jak coś to da .
Komputer to

CPU : C2D E8400
Mobo :Asrock G41-GS
RAM : A-Data Extreme 2 GB 800 Mhz
Dysk : SSD 120GB Intel

Wyjmij i włóż ponownie bateryjkę z płyty głównej. Ewentualnie zaktualizuj BIOS.

Hardkorowo można też dysk przełożyć do adaptera na USB 3.0 (tak by dysk nie popsuł rozruchu, nawet jak masz wybrany rozruch z konkretnego i ten tymczasowy wykluczony).

Na minus jak był aktywny BitLocker i nie masz pod ręką klucza do odszyfrowania.

Zamówiłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/adapter-usb-3-0-dyskow-2-5-sata-ssd-hdd-przejsciowka-przelotka-do-dysku-11813368315 jutro powinno już być do odbioru a tymczasem doszedł monit " Próba automatycznej naprawy systemu Windows " efekt ten sam czekałem 20 minut i nic nawet po zostawieniu podłączonego tylko dysku Systemowego , co do funkcji BitLocker nie korzystałem . BIOS aktualny nowszego nie ma baterie z bios profilaktycznie wyjmę na cała noc .

Jak to jakiś tandetny dysk to po 2 latach bez prądu część plików może być nieczytelna.

Zamiast wyjmować na całą noc wystarczy na chwilę i mając odłączony komputer od prądu profilaktycznie nacisnąć power, aby rozładować kondensatory.

Odzew po 8 miesiącach ale byłem za granicą nie miałem dostępu do pacjenta , rozebrałem na części pierwsze wyczyściłem z kurzu (było go nie mało) zmieniłem pamięć na 2x2 GB 800Mhz od Good Ram i teraz najlepsze zmierzyłem napięcie na baterii BIOS co się okazało bateria do wymiany była nie trzymała napięcia po jej wymianie wszystko wróciło do normy .Spodziewałem się wszystkiego ale nie padniętej baterii na BIOS