Komputer po dwóch latach spoczynku

Witam właśnie miałem zamiar zgrać wszystkie dane z swojego już dość starego komputera który leżał w szafie około 2 lat , więc tak sygnał z BIOS prawidłowy jeden pik niestety tu się zaczynają schody podczas wczytywania systemu Windows ekran zawiesza się na logo systemu , kropeczki robią jeden obrót i nic jak by zamarzło czasami wyskakuje BSOD z napisem ‘Kornel Security Check Failure’ . Mogę zrobić zdjęcia jak coś to da .
Komputer to

CPU : C2D E8400
Mobo :Asrock G41-GS
RAM : A-Data Extreme 2 GB 800 Mhz
Dysk : SSD 120GB Intel

Wyjmij i włóż ponownie bateryjkę z płyty głównej. Ewentualnie zaktualizuj BIOS.

Hardkorowo można też dysk przełożyć do adaptera na USB 3.0 (tak by dysk nie popsuł rozruchu, nawet jak masz wybrany rozruch z konkretnego i ten tymczasowy wykluczony).

Na minus jak był aktywny BitLocker i nie masz pod ręką klucza do odszyfrowania.

Zamówiłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/adapter-usb-3-0-dyskow-2-5-sata-ssd-hdd-przejsciowka-przelotka-do-dysku-11813368315 jutro powinno już być do odbioru a tymczasem doszedł monit " Próba automatycznej naprawy systemu Windows " efekt ten sam czekałem 20 minut i nic nawet po zostawieniu podłączonego tylko dysku Systemowego , co do funkcji BitLocker nie korzystałem . BIOS aktualny nowszego nie ma baterie z bios profilaktycznie wyjmę na cała noc .

Jak to jakiś tandetny dysk to po 2 latach bez prądu część plików może być nieczytelna.

Zamiast wyjmować na całą noc wystarczy na chwilę i mając odłączony komputer od prądu profilaktycznie nacisnąć power, aby rozładować kondensatory.