Komputer - po wciśnięciu Power uruchamiają się wiatraki i dyski, ale nie świecą diody HDD i zasilania

Witam .

Wczoraj napotkalem poważny problem z komputerem bylo to w nocy - najrzadziej mi sie zawieszal , nawet nie bylo z nim wszelakich problemów - od marca gram PUBG’a i od tego się zaczęło , komputer jakby mial przejsc w stan uśpienia i czulem spalenizne jakby podzespol mial się spalic - podejrzewalem ze to zasilacz lub RAM , na obudowie zasilacza dotknalem na obudowę gdzie naklejka producenta : byl cieply a potem RAM , na sekcji zasilania plyty glownej tez byl cieply ale nie parzylo - bylo w miarę OK - nie dochodzi nawet do 60 St.Cels - zawsze sprawdzam programem HW Monitor .

Sprawdzilem wszystkie Kondensatory na płycie glownej - sa w najlepszym stanie .

Mialem poprzednio 2 x BlueScreeny w tym samym miesiącu - DPC WATCHDOG VIOLATION:13.05.2018 i MAGAMENT MEMORY : 28.05.2018 - ten drugi BlueScreen zobaczylem drugi raz jak nic na komputerze nie robiłem .

Przedwczoraj 29 maja zaaktualizowalem nowe sterowniki do AMD Radeona -zostaly pomyslnie zainstalowane i tyle - zadnych błędów , co może byc spowodowane - procesor , karta graficzna , DDR4 , zasilacz , dyski HDD lub płyta glowna umiera- np. Wcisne przycisk Power - nie swieci ani dioda HDD ani Power na przodzie obudowy - plyta glowna świecą LED 'y na czerwono , cooler procesora kreci , grafika tez i tylny wiatrak obudowy i zasilacza to samo .

Brak obrazu Biosu UEFI : monitor jest podłączony pod kabel HDMI-VGA .

Dyski twarde sa w dobrym stanie - wczoraj patrzylem na CrystalDisk .

Podaję konfigurację .
Procesor - AMD Ryzen 5 1500X 3.50 Ghz
Plyta główna - MSI B350M Pro Gaming
Pamiec RAM - Curcial Balistix Sport LT 8 GB 2400 - CL16 : jedna kość .
Karta graficzna - MSI Aero ITX 4 GB - RX 560. 4GB OC 128 bit .
Zasilacz - Chieftec CTG -80P 500 W Bulk .
HDD 1 . Toshiba P300 - 500 GB .
HDD 2 . Toshiba P300 - 1 TB .
BIOS - AMI z 2017 roku .
OS - Windows 10 Home x64 bit - 1803 wszystkimi aktualizacjami .
Obudowa Cooler Master Elite 310 .

PS : co może być spowodowane czy to zasilacza albo plyta glownej , zasilacz chodzil bez zadnego problemu az 8 lat , wiem zasilacze markowe najmniej się psuja - niektorzy czyszcza z kurzu , ja nigdy tam nie zagladalem aby wyczyscic od srodka z kurzu zasilacza - moja wina, częste mam obawy o pamięć RAM byl bardzo goracy .

Na plycie głównej Ez Debug swieca mi .

1. CPU
  2. Boot
  3. VGA
    (Czasami świecą dwie diody CPU i BOOT .)
    Tylko nie swieci DDRAM .

Nie musicie mi dawac linkow z sklepów , wiem jaki mam wybrac podzespol do komputera .

Moze ktos zaradzic co moze byc powodem awarii .

Nigdy nie podkrecalem CPU i GPU i nic nie grzebalem w systemie .

Wygląda mi to na uwaloną płytę. Być może zasilacz poszedł z dymem i pociągnął za sobą płytę - gdybam, bo nie wiadomo skąd pochodził swąd spalenizny. 3 czerwone diody raczej wskazują na padniętą płytę i oby też nie oznaczały padniętych podzespołów. Na początek dla pewności jeżeli masz możliwość to podmień zasilacz, ale opisane objawy wskazują na płytę-trupa - i oby to było tylko to.

No pięknie - wiedzialem zasilacz padnie w raz płyta główna .

Mam plan wyśle na gwarancję płytę główną - mam paragon i fakturę Arest tylko muszę znaleźć - nie istnieje juz sklep komputerowy .

Czy

kupic nową a tamtą wyrzucić .

PS 1 . Nie posiadam drugiego zasilacza aby to sprawdzic .

PS 2 . Obawiam sie o licencje systemu Windows 10 Home - mam konto Microsoft - po wymianie uszkodzonej plyty na nowa musze preinstalowac system czy nie np zaloguje sie na swoje konto zaktywuje klucz .

Jak napisałem - gdybam, ale czerwone kontrolki nie pozostawiają za dużo nadziei. Jeżeli uda Ci się ją oddać na gwarancji i nie będą się czepiać to ok, ale w innym wypadku czeka Cię zakup Mobo (i zasilacz prawdopodobnie) i oby to był tylko jedyny zakup.

Co do licencji W10 to EULA jest już mniej restrykcyjne i nie powinno być problemu po zalogowaniu się do konta Microsoft.

Dzisiaj pojechalem do XKom’a i zamowilem zasilacz - Chieftec Eco 600W 80 Bronze za 199 zl .

Za tydzień jak mi wyślą SMS o odbiorze zasilacza Chieftec pojade , ja zego słowa nie powiem o firmie Chieftec są dla wszystkich użytkowników komputerów niezawodne , odbiore zamowiony zasilacz i samemu podłącze jak zadziala to znak że zasilacz padl a jak znow będą obracać wiatraki i będzie brak obrazu to płyta .

Dam znać z naprawy - okazalo sie ze to zasilacz jakby stracil moc stary chieftec , ale 600W zasilacz w koncu razem z podzespolami ruszyl , plyta glowna jest bardzo dobrym stanie nie bylo zadnego zwarcia i innego zjawiska .

BIOS - sam ustawil napięcia i jest wszystko stabilnie : wcisnalem F2 .

masz podłączony głośniczek do płyty żeby usłyszeć post kody?

jak nie masz to podłącz albo kup i podłącz

wtedy słuchaj ile długich lub krótkich dźwięków wyda, zapisz sobie i zgoogluj 'motherboard post sounds codes X" X to model Twojej płyty - one zazwyczaj są podobne w tej samej marce

dowiesz się dlaczego się nie odpala

Po co mu POST kody, skoro ma ledy na płycie, które informują o problemach? Świecą się CPU, VGA, BOOT więc już wiadomo co nie gra - teoretycznie.

@Roman_Drobniewski a próbowałeś odpalać komputer bez np. karty graficznej czy RAM?

Nie probowalem - a moglem .

Wczoraj rano wcisnalem przycisk Power uruchomil się tylko przycisk reset nie reaguje - wciskam to ani rusz, dalej brak obrazu UEFI Biosu - Monitorze miga , Karta Graficzna jest sprawna przedwczoraj smigal bez problemu , obie dyski w dobrym stanie - brak bad sectorow , na procesorze - przedwczoraj nie przegrzewal sie , gralem PUBG’a mialem 53 St.Celsjusza na procesorze a na plycie 55 St.Celsjusza , grafika 80 St.Celsjusza i na obu dyskach po 40 i w drugim 41 .

Można już zamknąć wątek .

Wszystko hula bez najmniejszego problemu i nie wiem jakim cudem płyta główna przeżyła .

Po wymianie płyty głównej wystarczy, że zalogujesz się do tego samego konta MS co teraz i się aktywuje sam. Jak masz wersję BOX, to kupujesz dowolne mobo, jak wersję OEM, to musisz kupić ten sam model.

OEM W10 zdaje się nie różni się niczym od BOX poza wsparciem, które w OEM zapewnia producent zestawu (czyli my), a w wersji BOX Microsoft. Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale o tym był już nie jeden artykuł. To nie ma mocy przy W8.1 i W7 i prawdopodobnie przy W10, który jest upgradem właśnie z W8.1 i W7.