Witam .
Wczoraj napotkalem poważny problem z komputerem bylo to w nocy - najrzadziej mi sie zawieszal , nawet nie bylo z nim wszelakich problemów - od marca gram PUBG’a i od tego się zaczęło , komputer jakby mial przejsc w stan uśpienia i czulem spalenizne jakby podzespol mial się spalic - podejrzewalem ze to zasilacz lub RAM , na obudowie zasilacza dotknalem na obudowę gdzie naklejka producenta : byl cieply a potem RAM , na sekcji zasilania plyty glownej tez byl cieply ale nie parzylo - bylo w miarę OK - nie dochodzi nawet do 60 St.Cels - zawsze sprawdzam programem HW Monitor .
Sprawdzilem wszystkie Kondensatory na płycie glownej - sa w najlepszym stanie .
Mialem poprzednio 2 x BlueScreeny w tym samym miesiącu - DPC WATCHDOG VIOLATION:13.05.2018 i MAGAMENT MEMORY : 28.05.2018 - ten drugi BlueScreen zobaczylem drugi raz jak nic na komputerze nie robiłem .
Przedwczoraj 29 maja zaaktualizowalem nowe sterowniki do AMD Radeona -zostaly pomyslnie zainstalowane i tyle - zadnych błędów , co może byc spowodowane - procesor , karta graficzna , DDR4 , zasilacz , dyski HDD lub płyta glowna umiera- np. Wcisne przycisk Power - nie swieci ani dioda HDD ani Power na przodzie obudowy - plyta glowna świecą LED 'y na czerwono , cooler procesora kreci , grafika tez i tylny wiatrak obudowy i zasilacza to samo .
Brak obrazu Biosu UEFI : monitor jest podłączony pod kabel HDMI-VGA .
Dyski twarde sa w dobrym stanie - wczoraj patrzylem na CrystalDisk .
Podaję konfigurację .
Procesor - AMD Ryzen 5 1500X 3.50 Ghz
Plyta główna - MSI B350M Pro Gaming
Pamiec RAM - Curcial Balistix Sport LT 8 GB 2400 - CL16 : jedna kość .
Karta graficzna - MSI Aero ITX 4 GB - RX 560. 4GB OC 128 bit .
Zasilacz - Chieftec CTG -80P 500 W Bulk .
HDD 1 . Toshiba P300 - 500 GB .
HDD 2 . Toshiba P300 - 1 TB .
BIOS - AMI z 2017 roku .
OS - Windows 10 Home x64 bit - 1803 wszystkimi aktualizacjami .
Obudowa Cooler Master Elite 310 .
PS : co może być spowodowane czy to zasilacza albo plyta glownej , zasilacz chodzil bez zadnego problemu az 8 lat , wiem zasilacze markowe najmniej się psuja - niektorzy czyszcza z kurzu , ja nigdy tam nie zagladalem aby wyczyscic od srodka z kurzu zasilacza - moja wina, częste mam obawy o pamięć RAM byl bardzo goracy .
Na plycie głównej Ez Debug swieca mi .
- CPU
- Boot
- VGA
(Czasami świecą dwie diody CPU i BOOT .)
Tylko nie swieci DDRAM .
Nie musicie mi dawac linkow z sklepów , wiem jaki mam wybrac podzespol do komputera .
Moze ktos zaradzic co moze byc powodem awarii .
Nigdy nie podkrecalem CPU i GPU i nic nie grzebalem w systemie .