Komputer po wymianie kondensatora nie włącza się


(Sebixelo) #1

Witam. Tak jak napisalem w temacie wymienilem w komputerze stacjonarnym (hp compaq) kondersator z tego powodu ze napuchl.
Podlaczylem wszystko tak jak poprzednio jednak ze teraz po podlaczeniu zasilania do pradu lampka led od przycisku zasilania (gorna i dolna) swieci sie lecz wczesniej tego nie bylo na zielono… Po probie wlaczenia sprzetu gorna zielona gasi sie i odpala sie dolna czerwona lecz wyglada tak jakby nie miala dosc energii i swieci lekko… Komputer odpala zasilanie da doslownie sekunde nastepnie gasnie… Zielona lampka zaczyna migac a komputer wydaje dziewieciokrotny dzwiek i tak caly czas… Patrzylem w starszych tematach o probie wyciagniecia kosci ram (3 z 4) jednak nic to nie dalo. Po za tym temat tamten zostal przerwany i nie ukonczony. Dodaje to tutaj bo wierze ze otrzymam odpowiednia pomoc… Licze na was!


(ak6) #2

Przede wszystkim pokaż dokładne zdjęcia miejsca, w którym kondensator był wymieniany.
Podaj również producenta i model płyty głównej.


(Astor44) #4

Czy aby na pewno? Szczególnie chodzi o podłączenie tzw. panelu przedniego.


(ak6) #5

Jeśli słowo: Wysyłam…" miało być linkiem to popraw go. Nie działa.
Podaj typ i wersję biosu.


(Sebixelo) #6

Lewy dolny rog (zielony) wiem tyle ze to plyta hp modelu nie jestem w stanie stwierdzic chyba ze jakas podpowiedz gdzie znajde informacje o nim


(Sebixelo) #7

Czy chodzi o te pojedyncze od przyciskow zasilania itp?


(Astor44) #8

Tak!


(Sebixelo) #9

Wiec wszystko niby jest dobrze… Mialem komplikacje z kabelkami koloru bialego poniewaz sa 3 do tego dochodzi takze pojedynczy zielony i podwojny czerwono czarny… Tylko wlasnie nie znam modelu plyty i nie wiem nawet czego szukac zeby znalezc instrukcje podlaczenia


(Direwolf) #10

Gdyby podłączył panel przedni źle, to czy komputer uruchomiłby się i wydawał dźwięki diagnostyczne?


(Sebixelo) #11

Jest mozliwa szansa podlaczenia zle z tego powodu ze gdy kombinowalem gdzie jak i co to zawsze lampki led inaczej reagowaly


(Astor44) #12

No właśnie! A nie masz napisanego gdzieś modelu komputera, np. na jakiejś nalepce, albo gdzieś z tyłu?
Jest to prawdopodobnie desktop HP Compaq? Ale co dalej?


(Sebixelo) #13

Czy moze to to?


(ak6) #14

Koledzy usystematyzujmy.
Oczywiście panel można źle podłączyć i nawet może uruchomić się tak komputer (przy odrobinie szczęścia). Można też w ogóle go nie podłączać i zwierając odpowiednie piny również uruchomić komputer.
Słusznie kolega zauważył, że komputer daje sygnał diagnostyczny i tu trzeba by zacząć szukać. Dlatego poprosiłem o model płyty głównej, lub przynajmniej o producenta biosu. Ale jak na razie nie dostałem odpowiedzi.


(Sebixelo) #15

Podalem producenta plyty hp a bios to jak sie nie myle intel


(Sebixelo) #16

Blad sumy kontrolnej biosu???


(ak6) #17

Tak by mogło być tylko podczas aktualizacji biosu. A ty chyba tego nie robiłeś?
Podasz na może przynajmniej model komputera z obudowy?
Jaka dokładnie jest sekwencja dźwięków wydawanych podczas próby uruchamiania komputera?


(Sebixelo) #18

Niestety naklejka z obudowy zdarta
To jest 9 krotkich dzwiekow
Nie aktualizowalem biosu


(ak6) #19

Na wszelki wypadek zrób reset biosu. Możesz to zrobić zworką na płycie, lub poprzez wyjęcie na chwilę baterii przy odłączonym z prądu komputerze.


(Sebixelo) #20

Sprawdzilem na necie model to jest hp compaq dc7100 sff


(marcin82) #21

Tutaj coś jest:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3016097.html
Instrukcja serwisowa - paragraf 8.3.4 Boot Error Codes:
http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c00283274.pdf .