Komputer po złożeniu nie uruchamia się

Witam.

Złożyłem komputer: Asus P5K SE/EPU s.775 P35, C2D E7200, 2x1gb ddr2 @800 geil black dragon, gigabyte hd4850, wd aaks 320gb, neotec maximus 440W. Po naciśnięciu power, wszystkie wentylatory etc chodzą, dysk też, ale obraz się nie załącza. Z zasilacza do płyty głównej podpiąłem 20 pinowe gniazdo + 4 pinowe, do karty graficznej wchodzi 6 pinowe. Mam dodatkowo napęd na sata podpięty. Próbowałem z jedną kością, ale nadal nic. Coś swoją drogą instrukcja jest niepełna do płyty głównej, nie pisze jak podłączyć przedni panel z dźwiękiem i gdzie włożyć hdd led oraz speaker (ten głośniczek). Czy jest coś winne to, że mogłem pomieszać coś z tymi kabelkami - power, reset itp? Albo, źle włożyłem procesor (w co wątpie, bo upewniałem się kilka razy zanim założyłem chłodzenie na niego [boxowe jak coś]). Wiem, że były już jakieś tematy z tym problemem, ale żaden nie pomaga rozwiązać problemu.

Nie pomieszałes kabelków, skoro po odpaleniu ruszają wentyle. Może źle podłączyłes wtyczkę do grafy, ew. zasilanie, albo krzywo siedzi w gnieździe.

Jeśli wiatraki chodzą a nie ma obrazu to może źle kartę wsadziłeś.

Komp wydaje jakieś dźwięki?

Nie mam podłączonego właśnie speakera, gdybym miał byloby prościej zlokalizować błąd. Ja pisałem wcześniej w instrukcji albo czegoś brakuje albo po prostu nie mogę tego znaleźć.

EDIT:

W dodatku kiedy załącze go muszę gasić z tyłu na wyłączniku zasilacza.

Ściągnij instrukcję (szukaj w Manual, a tam na dole: P5K-E user’s manual(English)): http://support.asus.com/download/downlo … l=P5K%20SE

Na stronie 2-34 jest opis, jak podłączyć głośniczek systemowy. Podłącz go i sprawdź, czy komputer daje oznaki życia w postaci pisków.

Zrzut pochodzi z tego manuala: klik

Czyli jeden kabelek (czarny) w ostatni prawy pin na górze, a czerwony na 4 od prawej.

Sprawdź najpierw na stronie Asusa, czy wziąłem instrukcję do Twojej płyty.

Tak jest dobrze. Głośniczek po podłączeniu nie sygnalizuje niczego.

Jak nie chce się wyłączyć przyciskiem power to nie fajnie to wróży, spróbuj złożyć kompa na tzw. pająka i zobacz co powie jak nic to podmieniaj tak długo części od kompa aż dojdziesz do tego co powowduje ten problem

Odłącz wszystkie kable z przedniego panelu i podłącz tylko od powera i sprawdź może jednak źle coś podpiasz(może odwrotnie wkładasz). A jak nie to prawdopodobnie wina grafy. Proponuje sprawdzic inną grafe.

Ja proponuję wyciągnąć pamięć i włączyć komputer. Jak nie będzie pisków to uszkodzenia są poważniejsze. Czy możesz podłączyć jakiś inny zasilacz?

Podłączyłeś 20+4, ale to jest w jednym gnieździe, ale po lewej od procesora jest jeszcze jedno gniazdko 4pin. Czy tam też włożyłeś zasilanie?

Nie, nie wkładałem tak nic, a głośnik po wyciągnięciu ramu nie piszczy.

EDIT:

Lampka od dysku świeci się cały czas.

To jest gniazdo dodatkowego zasilania procesora, tam Masz włożyć dodatkowe zasilanie.

(wtyczka ma 2 żółte i 2 czarne kabelki).

Mówię o gniazdku (białym), który na zdjęciu jest nad radiatorem chipsetu: http://pl.asus.com/999/images/products/1705/1705_l.jpg

(zaraz za gniazdkami głośników).

Podziałało, dzięki <3. Jest to moje pierwsze starcie z taką konfiguracją dlatego tyle problemów mi to sprawiło. Następnym razem będę pamiętał o dodatkowym gnieździe 4 pinowym. Jeszcze raz dzięki.