Cześć,
Chciałbym zakupić komputer stacjonarny pod dalszą rozbudowę jak sytuacja z kartami graficznymi się trochę uspokoi albo dostanę zastrzyk gotówki. Pomoglibyście złożyć komputer tak do 1200 zł? Obudowę mam, kartę graficzną starą też (Radeon hd 7790), dysk ssd i w sumie tyle. Chciałbym w przyszłości wymienić kartę graficzną na jakieś sprawniejsze cudeńko. Zestaw komputerowy będzie w pierwszej kolejności przeznaczony do przeglądania internetu, filmów itd. Jak znajdzie się trochę wolnego czasu to też fajnie byłoby sobie w nowsze tytuły zagrać. Z góry dziękuje za pomoc.
Wybór masz niewielki, i3-10000/Ryzen 3100, którą firmę bardziej lubisz. Dalej 2x16GB RAM i zasilacz minimum 450 W.
2x16GB do budżetowca pod rozbudowę?
… akurat ram zdrożał chyba najmniej i taniej wyjdzie na start kości 8 brać, późniejsza wymiana lub branie płyty 4 slotowej wyjdzie drożej. Lepszego procka i tak po obecnych cenach nie ma sensu nawet rozważać, a na grafikę za mało.
E tam, kupiłem B450 Pro4 za 200zł na OLX…
Nie musi przecież nowego setu kupować, zwłaszcza w kwestii Proc-płyta-RAM.
Ani nie musi, ale i w przypadku Inteli wybór jest mniejszy, 8 i 9000 odstają jednak. Z Ryzenami zawsze można starsze na nowsze próbować.
@VenzQ
A czy rozważałeś zamiast składać samemu, kupić dziś jakąś “używkę”, kompletną z systemem operacyjnym, a zaplanować “cudeńka” w przyszłości, jak przyjdzie większa gotówka? Ja kupowaniem komputerów pod ewentualne rozszerzanie bawiłem się 20-25 lat temu, ale potem zrezygnowałem, bo zauważyłem, że po paru latach tak zmieniały się standardy, że już niewiele nowego pasowało. W bliskiej rodzinie kupują używane (poleasingowe). W AMSO bywa spory wybór stacjonarnych z niezłymi parametrami i za nie wielkie stosunkowo pieniądze. Z tym, czy można je potem rozszerzać to trzeba sprawdzić konkretny egzemplarz. Przypuszczam jednak, że wypasionych komputerów pod gry tam może nie znajdziesz.
Zajrzyj tam i sprawdź. Pozdrawiam.
W sumie może taki używany komputerek to będzie najlepsze rozwiązanie.
Nie będzie. W przypadku Intela do 7 generacji włącznie masz i7 za tysiąc złotych na rynku, a jej wydajność to obecnej i3 za złotych 400. Dlatego ludzie ich nie modernizują, a wyrzucają na Allegro. W przypadku Ryzena sytuacja jest lepsza, bo płyty B450, przynajmniej niektóre, obsługują od 1 do 4 (numery 5000) procesory. Tych jednak nie “kupisz tanio z oryginalnym systemem”. (Jeżeli używany komputer to właśnie na AM4 i RYzenie!).
Względem zakupów w AMSO, co polecono, to zdecydowanie odradzam. Nie dlatego, że sklep jest zły, ale dlatego, że zakup za 700 czy 1000 złotych 10 letniego komputera jest głupotą. Taki sam na Allegro jest 2x taniej, a gwarancje są niewiele warte, bo są to tak wyeksploatowane zestawy, że z wieku mogą sypnąć się w dowolnym momencie. O takim drobiazgu jak wydajność zdecydowanie niższa od współczesnych, niewymiarowe obudowy, dziwne złącza zasilaczy czy mała moc PSU, które nawet Twojej karty mogą nie obsłużyć, to nie wspomnę.
Jak coś to takiego klocka sprzedaje swoją kartę możesz sprzedać i będzie akurat
W przyszłości jak walniesz mocniejszą kartę i rozmienisz RAM na 2x8GB 1600MHz to będzie spoko.
Komputer do gier E5-1650v2(6c/12t)/16GB RAM/240GB SSD+1TB HDD/Win10Pro Krosno • OLX.pl