Witam. Poszukuję komputera stacjonarnego poleasingowego, który będę używał sporadycznie w domu rodzinnym (komp głównie dla mamy oraz dla rodzeństwa, które od czasu do czasu wpadnie do domu i potrzebuje przejrzeć internet, coś wydrukować, etc).
Wymagania:
Intel Core i5 / i7
RAM 8 GB najlepiej DDR4
dysk SSD 240 GB
z przodu obudowy najlepiej dwa wejścia USB 3.0 i na kartę pamięci, a z tyłu co najmniej dwa wejścia USB 3.0
możliwość instalacji dodatkowo dwóch dysków HDD 3,5", zatem najlepiej 3 zatoki (wcześniejszy starszy komp się popsuł, chcę na SSD zainstalować system, a tamte dwa HDD mieć na dane)
może być napęd DVD, ale nie musi
fajnie, aby był dodatkowy slot na podłączenie karty graficznej ze wcześniejszego kompa (Nvidia GeForce 9800 GT - starszy komp, który mi się popsuł ma 12 lat )
dodatkowo chcę do tego kompa wrzucić kartę WiFi na PCIe
dodatkowo chcę dorzucić kartę dźwiękową na 5.1 (mam głośniki Logitech 5.1)
Osobno sobie dokupię do tej ceny kartę WiFi i kartę dźwiękową, więc do tej kwoty 1250 zł sam komp.
Myślałem o tym modelu, lecz w nim maksymalnie można zainstalować dwa dyski.
Szczerze?
Wykreśl słowo “polesingowego” i jesteś w domu.
Za 1250 zł masz nówkę Athlona 3000G/Ryzena2200/3200G.
I w nim faktycznie zainstalujesz Ram DDr4, te poleasingowe mają DDR3 głównie.
Dodatkowo przy tym Ryzenie 2200G nie potrzebujesz karty, zintegrowana jest ze 3x wydajniejsza od GT9800. Karta dźwiękowa jest teraz w płytach zintegrowana i może być lepsza od Twojej nawet.
Dlaczego nowy? Bo nowy, na gwarancji i dasz rade cos zmodernizować kiedyś. Te używane… nietypowe płyty zasilacze i stare i5 ledwie doganiają dzisiejsze budżetowe procesory za 250 zł.
Jedyny problem to Windows, bo nowa licencja to 500 zł na 10, jak nie masz, to…
Mogę doradzić w temacie poleasingów. W tym budżecie spokojnie kupisz HP prodesk 400 G4 z i5 6/7gen. Z nowych komputerów ryzen 3 3200G jest w stanie nawiązać walkę z i5. Komputery tej generacji nie są jeszcze zużyte nadmiernie. Wada że zasilacze mają 185W więc ciężko o wydajną grafikę do takiego zestawu. Bo na pewno 9600GT bym nie żałował.
… wspomnisz poleasingowy i zaraz zalew zestawów z serwerowni.
Wybierając, którykolwiek i u kogokolwiek, zwróć uwagę na wiek (awaryjność, gwarancja) i kulturę pracy (pobór mocy, chłodzenie), bo te poleasingowe wydajniejsze nie będą. W najlepszym wypadku porównywalne z nowymi. Orientacyjnie wydajność , wiek i pobór mocy sprawdzisz passmarkiem, warto jednak sprawdzić też w innych testach, gdyby wydajność była tak ważna. Czasami różnice pomiędzy testami są spore. https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Xeon-E3-1245-vs-Intel-i5-6500-vs-AMD-Ryzen-3-3200G/1202vs2599vs3497
Kultura pracy akurat w tych Dellach jest 100% lepsza niż w tych blaszakach składakach, Troche więcej pradu idzie, ale nie zawsze chodza pełna parą, a co do wydajności potem takiego E-5 1620 może za parę złotych zamienić na E5-2670
To były procesory po 6000 zł, już nie wspomnę o jakości wykonania zasilaczy, czy płyt głównych.
Zasilacz przekładam ze starszego kompa (zasilacz ma 2 lata), to Themaltake 530W SE Modular.
Dysk SSD mam, Crucial MX100 256 GB - przypomniało mi się, że w lapku ostatnio wymieniałem na większy, zatem ten leżał w szufladzie i zbierał kurz.
A złożenie kompa kosztuje 70 zł w sklepie komputerowym u mojego znajomego.
Więc chyba będzie to najrozsądniejsze rozwiązanie, jak myślicie?
Nie jestem też pewien, czy potrzebujesz takiej “wypasionej” karty Wifi, Gom mnie ubiegł.
Jeżeli Mama nie ściąga z torrentów Wam gier / seriali na zlecenie, to raczej nie ma łącza 1300Mb/s, a raczej koło 100 (optymistycznie). Różnice w cenie bym na punkt 1/2 przeznaczył.